Головна Новини Бізнес економіка Експерт озвучила прогноз цін на продукти: що подорожчає або подешевшає найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт озвучила прогноз цін на продукти: що подорожчає або подешевшає найближчим часом

Для овочів і фруктів характерна чітко виражена сезонність

16 червня 2021, 10:48
Поділіться публікацією:

Аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин озвучила для порталу "Коментарі" прогноз цін на продукти. Фахівець розповіла, що подорожчає або подешевшає найближчим часом, і чому.

Експерт озвучила прогноз цін на продукти: що подорожчає або подешевшає найближчим часом

Експерт озвучила прогноз цін на продукти. Колаж "Коментарі"Д.Романюк

За словами експерта, для овочів і фруктів характерна чітко виражена сезонність. У міру того, як збільшується пропозиція нового врожаю, знижується ціна.

"Для овочів, які можуть зберігатися тривалий час (морква, цибуля, буряк і т.д.) буде спостерігатися поступове зниження ціни з подальшим підняттям десь перед новорічними святами. А що стосується овочів, які мають менш тривалий термін зберігання (огірки, помідори, перець і т.д.), то ціни найближчим часом будуть знижуватися з подальшим зростанням у вересні-жовтні ", — говорить Світлана Литвин.

Аналогічна ситуація, за словами аналітика, з фруктами і ягодами: у міру збільшення сезонної пропозиції буде знижуватися ціна на черешню, вишню, абрикоси, малину з поступовим підвищенням ближче до кінця сезону.

"З усіх інших продуктів харчування очікується відносна цінова стабільність (за сприятливих погодних умов і відсутності природних катаклізмів, які можуть серйозно пошкодити врожай). Виняток становить хіба що курятина щодо якої можливе подальше зростання ціни у зв'язку з негативними тенденціями в галузі птахівництва. Зараз в сільськогосподарських підприємствах спостерігається скорочення поголів'я птиці як в яєчному, так і м'ясному напрямах, чого не було більше десятиліття. Це призводить до скорочення промислового виробництва яєць і м'яса птиці. І якщо влітку скорочення пропозиції курячи яєць не відчутні завдяки кращій несучості курей в господарствах населення, то в курятині такої відчутної підтримки немає. Даний фактор в поєднанні з підвищенням рівня оподаткування для птахівників, що зараз розглядається в уряді, може привести до зростання цін на курятину на 15-20% ", — резюмує Світлана Литвин.

Раніше портал "Коментарі" писав, що дуже високі ціни на зернові та олійні у 2020 і 2021 роблять агросектор знову рятувальним кругом і локомотивом української економіки. Про це заявив аграрний експерт, президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини