Головна Новини Бізнес економіка Експерти розповіли, чому макроекономічний прогноз Кабміну не стане реальністю
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Експерти розповіли, чому макроекономічний прогноз Кабміну не стане реальністю

Економісти проаналізували прогноз економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 роки, який схвалив Кабмін

30 липня 2020, 15:15 comments1359
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України на засіданні в середу схвалив прогноз економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 роки. Які показники бентежать і при яких умовах реальність може виявитися кращою або гіршою за прогноз — на ці та багато інших питань відповіли експерти.

Експерти розповіли, чому макроекономічний прогноз Кабміну не стане реальністю

У Мінекономіки очікують у 2021 році зростання ВВП на 4,6% (до 4 505 млрд грн в абсолютному вираженні), середній прогнозний курс долара – 29,1 грн/дол., а індекс споживчих цін – 108,1% у середньому до попереднього року. Прогнозується, що у 2022 році ВВП складе вже 5 089,4 млрд грн (104,3% до попереднього року), в 2023 році — 5 689,7 млрд грн (104,7% до попереднього року), а індекс споживчих цін в середньому до попередніх років буде в 2022-му – 106,7%, 2023 – 106%.

В уряді вважають, що буде рости і прибуток підприємств: у 2021 році – 911 млрд грн, в 2022 – 1034,6 млрд грн, 2023 – 1171,9 млрд грн.

"Потрібні великі обсяги інвестицій"

Фінансовий експерт, експерт інституту Growford Олексій Кущ вважає, що прогноз розроблено, виходячи з невиправданого оптимізму з приводу відновлення світової економіки.

"Багато які показники демонструють нерозуміння структури української економіки, – говорить експерт. – При низьких темпах інфляції, економіка розвиватися не може. А ми знаходимося на тому рівні розвитку економіки, коли їй потрібні великі обсяги інвестицій. Без потужних капіталовкладень розігріву не трапиться. До того ж, не будемо забувати, що у нас – сировинна економіка. Вона залежить від динаміки зростання світових цін на сировину (продовольство, метал, руда)".

Низькі показники інфляції, закладені в прогноз, говорять, про те, що економіка не буде розвиватися, упевнений Олексій Кущ. А тому, вважає він, поєднання макроекономічної нібито стабільності, яка прописана в прогнозі (показник інфляції, курс), не відповідає реальності.

"У 2021 році можна буде показати зростання економіки на тлі занепаду 2020, якщо не буде нових хвиль коронавірусу, – зазначає експерт. – Але це буде обманне зростання. Тому що насправді буде відновлюватися економічний потенціал, раніше штучно знижений в результат карантину. А щодо справжнього зростання, приросту економічного ефекту до досягнутого на кінець 2019 роки рівня – є великі сумніви".

Україні потрібна нова індустріалізація, динамічний розвиток, вважає Олексій Кущ. А для старту, для першого поштовху потрібний інвестиційний потенціал.

"Інфляція в даному випадку, – зазначає експерт, – є першим двигуном економічного зростання. Природно, мова не про стрімкі темпи, а в межах 10-15%. Тоді наша економіка зможе рости вище 5% у рік. А прогнозована урядом інфляція в 5-6% дасть нам економічне зростання на рівні всього 2-3%".

"Все буде по-іншому"

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко зазначає, що прогноз, як завжди, – оптимістичний. Тому і зростання ВВП там закладено, і низьку інфляцію.

"Насправді все буде по-іншому, – вважає експерт. – Швидше за все, буде падіння ВВП. Якщо в цьому – на 8-9%, то в наступному – на рівні 2-3%. Ростом це точно не назвеш. Світова економіка не орієнтована зараз, в умовах загальної кризи, на зростання".

А в Україні, наголошує Олександр Охріменко, просто немає драйверів, які могли б вплинути на зростання економіки.

"Так що правильніше буде сказати, що нас чекає не зростання, а уповільнення темпів падіння, – підкреслює економіст. – А ось у 2022 році буде невелике зростання. Так завжди буває після певного падіння стабілізація – певний період стабілізації, після чого – зростання. Втім, може втрутитися ряд непередбачених чинників, як в цьому році – пандемія, карантин і відчутний удар по економіці. Адже якщо згадати макро-економічний прогноз на цей рік, ми побачимо, що практично нічого не спрацювало".

"Піар-хід перед місцевими виборами"

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що прогноз Кабміну взятий "зі стелі".

"Перш, ніж прогнозувати на 2021-2023 роки, потрібно зрозуміти, як ми завершимо 2020-й, – пояснює експерт. – Незрозуміло, скільки буде тривати пандемія, скільки будуть діяти обмеження, з цим пов'язані, що негативно впливають на економіку... В нинішніх умовах більш-менш реальний економічний прогноз не можна давати довше, ніж на 7-8 днів. Як прогноз погоди. Адже скільки ще триватимуть події, пов'язані з пандемією, не можуть відповісти не те, що економісти, але і медики, епідеміологи".

Андрій Новак вважає такий прогноз від Кабміну (уряд розраховує на зростання економіки України в наступні роки завдяки розвитку промисловості, збільшенню частки переробки в аграрному секторі, програму підтримки малого та середнього бізнесу, поліпшення бізнес-клімату, приватизацію) піар-ходом перед місцевими виборами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини