Головна Новини Бізнес економіка Експерти розповіли, як Україні досягти швидкого економічного зростання після війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, як Україні досягти швидкого економічного зростання після війни

Олег Гетьман вважає, що у мирний час Україні важливо знизити показник перерозподілу ВВП через бюджет, але після війни - необхідно

31 серпня 2022, 16:51
Поділіться публікацією:








ВВП Польщі у чотири – п'ять разів перевищує наш. Щоб наздогнати Польщу, Україні необхідно скоротити розмір держави (або перерозподіл ВВП через бюджет). Про це в інтерв'ю "Коментарям" розповів координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

Експерти розповіли, як Україні досягти швидкого економічного зростання після війни

Експерт: податкова реформа у військовий час недоцільна

"Усі країни, які швидко розвивалися… максимально скорочували так званий розмір держави до 30 – 35% та знижували прямі податки. Єдині приклади у світі, коли країни росли десять років по 5 – 7% ВВП – це країни, які мали менше ніж 35% перерозподіл через публічні фінанси. Жодна країна з 40% перерозподілу ВВП не росла більше ніж 5% кілька років поспіль", — сказав він.

За словами Гетьмана, країни, які досягли 20 тис. доларів ВВП на душу населення, починають "жирувати" – нарощувати соціальні витрати, збільшують перерозподіл через публічні фінанси та відповідно збільшують податки. Показник перерозподілу ВВП через бюджет на рівні 40% – це чудово для таких країн, як Франція, Німеччина.

"Але якщо ми хочемо добігти до них, не по 3% ВВП, як ми рухаємося, і не по 1% щорічно, як у середньому за 30 років було, а якщо ми хочемо це зробити як Азійські тигри… потрібно прагнути 33 – 35 %", — зазначив експерт.

Однак досягти цього, тобто знизити довоєнний показник із 41 – 42% можливо лише у мирний час. В умовах воєнного часу знизити перерозподіл ВВП через державу з нинішніх 60 – 65% неможливо.

Однак і воєнний час можна було б використати з користю. Податковий консультант Олена Макєєва вважає, що державі варто було б зайнятися реформою Податкової служби.

"З першого дня війни потрібно було відбудувати імідж Податкової служби, її мала очолити людина з кришталевою репутацією, це мав би бути сервіс", — сказала вона.

Разом з тим, продовжує Макєєва, податкові зміни у воєнний час – помилка – бізнес більше непокоять проблеми логістики, відсутність страхування ризиків, пошук ліквідності, відшкодування ПДВ.

Переглянути повне інтерв'ю на тему податків можна у відео нижче





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини