Головна Новини Бізнес економіка Експерти розповіли, які механізми може використати Кабмін для допомоги підприємцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, які механізми може використати Кабмін для допомоги підприємцям

Як зазначають експерти, допомога підприємствам надається не лише через кредитні програми

17 квітня 2022, 15:47
Поділіться публікацією:

Міністерство фінансів України та німецький держбанк "Кредитна установа для відновлення" (KfW) підписали 7 квітня кредитну угоду на суму 150 млн євро. Кошти надаються у рамках проєкту "ММСП-Фінансування Covid-19". При цьому будуть направлені до держбюджету на рефінансування видатків, понесених у рамках державних програм "Доступні кредити 5-7-9%" та "Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%". Наскільки актуальними є такі кредити та угоди під час війни? Які ефективніші механізми міг би використовувати Кабмін для допомоги підприємцям?

Експерти розповіли, які механізми може використати Кабмін для допомоги підприємцям

Фото з відкритих джерел

"Великі надії покладаються на зниження єдиного податку та розширення спектру його застосування"

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло наголошує, що досвід, набутий у рамках програми 5-7-9 у мирний час, став у нагоді уряду для надання підтримки малому бізнесу та у військовий.

"Надання кредитів у рамках програми під нульовий відсоток — відчутна допомога підприємцям, – пояснює експерт. – Хоча, за наявною інформацією, отримання таких кредитів не надто проста справа (залежно від банку, через який відбувається кредитування). Але будь-яка підтримка – суттєва та актуальна".

За словами Ярослава Жаліло, допомога підприємствам надається не лише через кредитні програми.

"Урядом здійснюється також програма релокації підприємств, яка також потребує коштів. Великі надії покладаються на зниження єдиного податку та розширення спектра його застосування. На мою думку, слід враховувати обмеженість дієвості такої податкової лібералізації", – зазначає експерт.

Він наголошує, що, за даними опитувань, найголовніші проблеми для бізнесу сьогодні (крім, зрозуміло, безпеки) – попит та логістика. А ці проблеми податкова лібералізація не вирішує. Більш того, якщо застосовується до обмеження видатків бюджету, навіть загострить.

"Тому дії уряду щодо максимально можливої підтримки споживчого попиту, нормалізації руху транспорту, спрощення імпортних та експортних поставок, відновлення цивільних логістичних центрів відіграватимуть визначальне значення для відновлення активності бізнесу. І на ці цілі може і має спрямовуватись міжнародна допомога", – вважає Ярослав Жаліло.

"Уряду треба бути більш активним в умовах воєнних дій"

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, голова громадської організації Re:Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко не сумнівається, що програми кредитування під мінімальні відсотки, які вважаються президентськими, для підприємців потрібні як повітря. І спрямування ними коштів міжнародних донорів – більш ніж розумний хід.

За словами експерта, підприємцям в умовах воєнного часу необхідно вирішити низку дуже важливих завдань.

1. Запустити бізнес у більш спокійному регіоні, якщо це можливо.

2. Забезпечити заповнення бюджету податками.

3. Зберегти робочі місця.

4. Провести посівну.

5. Відновити будівництво житла.

"На вирішення цих завдань необхідні кошти, – наголошує Оксана Чепіжко. – Але поки що у нашого уряду слова, на жаль, розходяться зі справою. Банки приймають заявки на кредити від усіх підприємців, але фінансують лише аграріїв і вкрай вибірково. Свої дії державні банки виправдовують тим, що рішення прийняті, але програми Кабміном не затверджені. На мою думку, уряду треба бути більш активним в умовах воєнних дій. Сьогодні ми не можемо собі дозволити довгими місяцями ухвалювати рішення. Вкрай важливо розігріти економіку. Адже економічна безпека країни – це другий фронт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини