Головна Новини Бізнес економіка Ембарго на товари з РФ та імпортозаміщення в Україні: які будуть наслідки і що слід робити уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Ембарго на товари з РФ та імпортозаміщення в Україні: які будуть наслідки і що слід робити уряду

Експерти розповіли, чи зможе Україна відмовитися від будь-якого імпорту з країни-агресора та чи чекати підтримки партнерів

12 квітня 2022, 14:30
Поділіться публікацією:

Україна запроваджує повне ембарго на імпорт товарів з російської федерації. За попередніми підрахунками, припинення торгівлі з росією позбавить країну-агресора доходів у 6 млрд. доларів щорічно. Експерти оцінили для видання "Коментарі", такий крок та спрогнозували, чи переймуть наш досвід партнери.

Ембарго на товари з РФ та імпортозаміщення в Україні: які будуть наслідки і що слід робити уряду

Фото ілюстративне / Pixabay

Європа не готова припиняти торгівлю з росією

Олександр Болтян, аналітик компанії Esperio вважає, що росія не втратить багато через таку заборону, адже товари з України може замінити китайський ринок. А от для нашої держави наслідки будуть негативними.

"Так, тепер Україна припиняє торгівлю з Росією, а це означає, що ціни на енергоресурси, загальний рівень інфляції та темпи підвищення рівня бідності населення будуть рекордними. Україна імпортувала з Росії переважно енергоресурси: російський газ, вугілля для теплоелектростанцій та дизельне пальне. Тепер, зважаючи на те, що загарбники обстрілюють частину промислово активних регіонів, українським підприємствам потрібно буде менше енергоресурсів, або не потрібно буде зовсім. А з умовою того, що наші політики будують прогнози щодо регулярної періодичності воєн у країні – можна очікувати, що відтік населення збережеться, виробництво буде повністю закрите, а отже – майбутні ціни уряд не хоче регулювати та вибудовувати вигідними для населення. Ціни в Україні збережуться з невисокими темпами зростання лише якщо ми говоримо про базовий продуктовий кошик, який складається з овочів", — пояснює експерт.

Втім, Олександр Болтян прогнозує ріст цін на ряд продуктів, таких як масло вершкове, олія соняшникова, молоко, кефір яйця, корми для тварин. На російський ринок товари постачатиме Китай й надалі, тому для росії обмеження ввезення товарів з України не є критичним.

"Розмірковуючи на тему того, чи підуть на такий крок наші союзники – запровадження повного ембарго, ми вважаємо, що цього не буде реалізовано незабаром. Усі країни стурбовані насамперед своїми інтересами. Через війну в Україні закривати собі тотально ринок збуту і ринок поповнення енергоресурсів не готовий поки що ніхто. З 27 країн ЄС ні в кого немає поки що повної згоди на вихід із торговельних відносин із росією", — говорить експерт.

Україні потрібна стратегічна зовнішня політика в питанні імпортозаміщення російських енергоносіїв

Політичний експерт та заступник директора Українського інституту політики Владислав Дзивідзинський переконаний, що після такого правильного рішення українському уряду треба розробити програму імпортозаміщення товарів з рф, зокрема, паливно-мастильних та енергоресурсів, а ще комплектуючих та сільгосптехніки. Також експерт нагадав, що ембарго на певні групи товарів з росії діє ще з 2015 року, але ці товари різними шляхами, іноді через корупційцні схеми, потрапляли на наш ринок. Тепер же уряд ухвалив рішення про повне припинення бізнесових зв'язків з агресором та імпорт товарів, що виготовлені в росії, адже це фінансування війни на нашій території.

"На сьогодні весь світ, а тим паче Україна, зрозуміли що ведення в юридичній площині, в тому числі торгівельних стосунків з росією є неможливим, адже рф нехтує міжнародним законодавством та проявляє жорстокі дії до українців. Ведення торгівлі з тими, хто знищує твоїх людей, не можливо на будь-якому рівні. Ми маємо перейти на імпортозаміщення. Однак наразі урядом не представлена жодна програма", — говорить експерт.

Раніше Україна імпортувала з росії багато товарів. Наприклад, харчову продукцію та товари вжитку можна замінити на європейські. Технологічно складні запчастини, трактори, сільгосптехніка, вагони — тут імпортозаміщення зробити складніше. Однак наслідки введення ембарго в середньотривалій і довготривалій перспективі не будуть критичними для України й це та ціна, яку готові ми заплатити, наголошує експерт.

Але із заміщенням імпорту енергоресурсів та паливо-мастильних матеріалів теж не все так просто.

"Мало вірогідно, що країни Європи нададуть стратегічні залишки енергоресурсів Україні для заміщення. Також маловірогідно, що Україна зможе розширити видобуток вугілля чи газу в період війни. Тут потрібна стратегічна зовнішня політика — отримання енергоносіїв з країн Сходу, які залежні від експорту сільгосппродкуції. На рівні бартеру — Україна проведе посівну, забепечить збір урожаю, зможе постачати запаси зерна й просити в них (країн Близького Сходу — ред.) компенсувати нам нестачу нафтопродуктів, які в них є. Це складний шлях, який Україна має пройти. Економіка нашої країни витримає цей іспит — повне ембарго з рф. Однак треба докласти багато зусиль в різних сегментах та робити швидкі й професійні дії", — наголошує Владислав Дзивідзинський.

Крім того, на думку експерта, Європа може відмовитися теж від російських енергоносіїв. Звісно, будуть наслідки для їх економіки, але уряду країн треба провести інформаційні кампанії та пояснити, чого очікувати, а населення й так виступає за відмову від російської нафти та газу.

Наразі, на думку Владислава Дзивідзинського, у партнерів укріпився страх росії, як агресора та потенційної небезпеки для Європи, адже вони бачуть звірства росіян в Україні. До того ж Україна теж ставить дуже жорстко питання руба про ембарго на газ та нафту з росії. Тому певний ефект є. Треба розуміти, що відмова від російських товарів у світі відбудеться не за тиждень чи два, а протягом трьох місяців, півроку, року.

Як повідомляв портал, Путін зустрічається з Лукашенком 12 квітня. Експерти прокоментували наміри керівництва рфа



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини