Головна Новини Бізнес економіка Газпром не забронював додатковий транзит газу через Україну – ОГТСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Газпром не забронював додатковий транзит газу через Україну – ОГТСУ

Теоретично Газпром міг замовити транзит газу вп'ятеро більше

19 січня 2022, 14:55
Поділіться публікацією:
Тиск на Європу з метою запуску "Північного потоку-2" продовжується. Про це у Facebook написав голова ОГТСУ Сергій Макогон.
"За результатами першого у 2022 році місячного аукціону з розподілу потужностей на лютий учасники ринку забронювали понад 195 млн куб. м потужностей для імпорту газу, з яких 124,8 млн куб. м (4,46 млн м3/добу) на віртуальній точці" Берег" (Угорщина) та 70,3 млн куб. м (2,51 млн м3/добу) – на точці "Будинце" (Словаччина)", — написав він.
За словами Сергія Макогона, теоретично Газпром міг замовити транзит газу вп'ятеро більше. До того ж ще у грудні минулого року Оператор ГТС України збільшив гарантовані потужності для імпорту газу на 30% – до 35 млн куб. м на добу.
"Тепер для бронювання доступні 27 млн куб. м зі Словаччини та збільшено до 8 млн куб. м гарантовано потужності з Угорщини. У 2021 році 90% газу Україна імпортувала віртуальним реверсом саме з Угорщини, що продемонструвало ринковий попит на угорсько-українському маршруті транспортування газу ", — написав голова ОГТСУ.
До речі, нагадав голова ОГТСУ у січні 2019-го за перші 16 діб середньодобовий обсяг транзиту становив понад 250 млн куб. м газу, у "ковідному" 2020-му — 83,4 млн куб. м, у 2021 році – 124,6 млн куб. м, 2022-го – всього 52,4 млн куб. м газу.
"Висновки напрошуються самі за себе — Газпром не зацікавлений допомагати країнам ЄС у кризовий період", — переконаний Сергій Макогон.
Нагадаємо, що російський концерн не замовляв також потужності частини польського газопроводу Ямал-Європа. У Газпрому діє довгострокове бронювання українських потужностей обсягом 40 млрд куб. м — 109 млн куб. м на добу. У січні російський монополіст використовує ці можливості лише наполовину. За 15 днів середнє прокачування склало 53 млн куб. м на добу. Зі свого боку польська сторона пропонувала 89 млн куб. м у своїй ділянці газопроводу "Ямал-Європа", але Газпром також проігнорував цю пропозицію. На січень концерн бронював 19,3 млн куб. м щодобових потужностей, але поки що не користувався ними.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Путін назвав умови для транзиту російського газу через територію України.

Газпром не забронював додатковий транзит газу через Україну – ОГТСУ

транзит газа - фото з відкритих джерел



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини