Головна Новини Бізнес економіка Геноцид підприємців: експерт про загрози для українського бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Геноцид підприємців: експерт про загрози для українського бізнесу

У сформованому в Україні законодавчому полі стає неможливим наздогнати сусідні країни за рівнем економіки

18 жовтня 2021, 12:31
Поділіться публікацією:

Топ-загроз для українського бізнесу найближчим часом: які вони, як їм можна протистояти? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат.

Геноцид підприємців: експерт про загрози для українського бізнесу

Геноцид підприємців: експерт про загрози для українського бізнесу - фото: 24 канал

Вперед в темне туманне майбутнє — саме так все, що відбувається зараз з бізнесом в Україні, описує експерт.

"До токсичного податкового законодавства, згенерованого чинною владою, у вигляді законопроекту 5600, що дає безпрецедентні можливості контролюючим органам для тиску на підприємців, закону 1 539-ІХ, який ультимативно нав'язує громадянам і бізнесу сумнівну амністію капіталів, закону 361-ІХ, що підсилює фінансовий моніторинг, додалася ще і загроза введення жорсткого локдауну, в зв'язку з розширенням числа областей, переведених в "червону зону" ", — говорить Андрій Гарнат. 

Він зазначає, що в понеділок, 18 жовтня, до Херсонської області, що знаходиться в зоні найвищого ризику, приєднуються ще Запорізька, Одеська, Дніпропетровська і Донецька. Столиця — на підході.

До найбільших втрат знову готується рітейл, тому що в "червоній" зоні заборонена робота ТРЦ, ринків, кафе, кінотеатрів і т.д.

При цьому, виконання норми 100% -ї вакцинації персоналу і відвідувачів, за якої, згідно з новими правилами, обмежень можна уникнути, фактично є нездійсненною в більшості випадків, тому що громадяни України сприйняли ідею тотальної вакцинації неоднозначно.

Поглянувши в суть усіх перерахованих вище законодавчих ініціатив, експерту стає очевидно, що все це законодавче "куховарство" не про розвиток, а про стиснення, що не про перспективу, а про замороження та деградацію.

Згідно з опитуванням Європейської Бізнес Асоціації, 28% малого і середнього бізнесу так і не досягли докарантинного рівня доходів і лише 48% частково відновили дохід.

"В Україні впроваджується модель, за якої життєздатними і мінімально наповнюючими бюджет стає великий корпоративний сектор (контроль у всіх секторах переходить до національних і транснаціональних корпорацій). А малий і середній бізнес прирікає себе на вимирання і скорочення в тонкий, жорстко контрольований і тероризований прошарок.

Очевидно, що фіскальна і економічна політика, що проводиться владою в цілому, є геноцидом активної частини суспільства — підприємців. І аж ніяк не сприяють прискоренню динаміки зростання ВВП. Як наслідок, все це ще нижче відсуває нашу країну в рейтингах економічної привабливості та рівня життя громадян ", — продовжує Андрій Гарнат. 

Експерт зазначає, що в сформованому в Україні законодавчому полі стає неможливим наздогнати сусідні країни за рівнем економіки. А значить наша слаборозвинена сировинна економіка як і раніше буде працювати на високотехнологічні продукти сусідніх країн, буде ще більш залежна від вітрів волатильних (коливання цін) сировинних ринків.

"У поточній ситуації українському бізнесу слід готуватися до гіршого сценарію. А саме: мобілізувати всі сили і резерви, вже зараз застосувати найрадикальніші трансформації в своїх компаніях, для того, щоб підвищити шанс вижити. І дійти, нарешті, до того моменту, коли в країні почне проводитися інша економічна політика, спрямована на створення найсприятливіших умов для роботи, розвитку і самореалізації громадян і компаній. Втім, це вже будуть розробляти і впроваджувати зовсім інші політики і уряд ", — резюмував Андрій Гарнат.

Раніше на порталі "Коментарі" — губернатор Рівненської області Віталій Коваль розповів, як роблять "чорний" бізнес — "сірим", а "сірий" — "білим".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини