Головна Новини Бізнес економіка Гетманцев пояснив, чому в Україні такий низький рівень прожиткового мінімуму
commentss НОВИНИ Всі новини

Гетманцев пояснив, чому в Україні такий низький рівень прожиткового мінімуму

У 2015 році соціальні стандарти були заморожені

24 лютого 2021, 13:40 comments1677
Поділіться публікацією:

Мінімальний прожитковий мінімум в Україні станом на січень 2021 року встановлено у розмірі 2270 грн. Але ця сума зовсім не відповідає фактичному прожитковому мінімуму, який необхідний українцям. Чому так сталося – пояснив у інтерв’ю виданню "Коментарі" голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Слуга Народу" Данило Гетманцев.

Гетманцев пояснив, чому в Україні такий низький рівень прожиткового мінімуму

Фото з архіву Д. Гетманцева

"На жаль, з 2015 року номінальний прожитковий мінімум, який міститься в державному бюджеті, розраховується не виходячи з фактичного прожиткового мінімуму, а з реальних можливостей щодо фінансування соціальних статей бюджету. Тобто це певна, доволі  умовна цифра, яку визначає Міністерство фінансів щороку і від якої рахує соціальні виплати та платежі бюджетникам", — розповів нардеп.

Гетманцев нагадав, що у 2013 році номінальний податковий мінімум практично дорівнював фактичному, але у 2015-му – соціальні стандарти були заморожені.

"Це було таке політичне рішення, яке я вважаю просто злочинним для наших співгромадян. Крім того, що воно є аморальним – дозволило вирішувати проблеми країни шляхом найбільш соціально незахищених громадян, воно стримало розвиток нашої економіки, і вийти з цього рішення на сьогодні за один рік – неможливо", — каже Гетманцев.

За його словами, вирішити цю проблему можна лише в комплексі, розвиваючи економіку.

"Якщо ми з вами доб’ємося підвищення заробітних плат (хочу звернути увагу, що у 2020 році перевищили у доларі розмір середньої заробітної плати 2013-го року, і це безумовна перемога), детінізуємо економіку, то зможемо підвищити соціальний стандарт", — упевнений експерт.

Так, соціальний стандарт – це похідна величина від розвитку економіки. Гетманцев закликає "добре всім попрацювати": насамперед владі, але і всьому бізнесу.

"Слід відмовитися від того "махрового популізму", який за 30 років довів нашу країну до зубожіння, поставивши її у самий низ рейтингу європейських країн за рівнем добробуту", — резюмував нардеп.

Нагадаємо, Гетманцев повідомив, яка частина української економіки перебуває в тіні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

24 лютого 2021, 16:00

А Витренко рассказывал , что у нас такие тарифы из-за субсидий. Несостыковочка получается https://kosatka.media/uk/category/blog/news/otmena-lgot-na-elektroenergiyu-kak-poluchit-subsidiyu-i-chto-delayut-goroda-v-30-km-zonah-aes


Новини