Головна Новини Бізнес економіка Глава Держказначейства Тетяна Слюз може розпоряджатися бюджетними грошима, блокуючи платежі Мінобори, МОЗ та аграріїв
commentss НОВИНИ Всі новини

Глава Держказначейства Тетяна Слюз може розпоряджатися бюджетними грошима, блокуючи платежі Мінобори, МОЗ та аграріїв

Блокування платежів могло стати причиною зміни українського уряду у 2020 році

1 грудня 2021, 14:00
Поділіться публікацією:

Глава Держказначейства Тетяна Слюз могла стати розробником схеми, через яку без грошей залишилися Міністерство оборони, МОЗ та аграрний бізнес.

Глава Держказначейства Тетяна Слюз може розпоряджатися бюджетними грошима, блокуючи платежі Мінобори, МОЗ та аграріїв

Тетяна Слюз - фото з відкритих джерел

2019 року тодішній прем'єр Олексій Гончарук підписав доручення №46351/0/1-19, за яким Держказначейство отримало право проводити платежі з державного бюджету вибірково, тобто – буквально як вирішить сама Слюз.

Користуючись цим, вона могла організувати пул неформальних посередників, яких бізнес-структури (постачальники товарів, виробники робіт і послуг) змушені були звертатися, щоб отримати гроші за фактично виконані договірні зобов'язання. Проше кажучи, щоб все ж таки отримати те, що належить отримати за законом.

У період дії згаданого доручення прем'єр-міністра Олексія Гончарука обсяг нездійснених платежів розпорядників бюджетних коштів досяг 17 млрд грн. Серед постраждалих виявились підрядники Міноборони, "Укравтодору", Міністерства охорони здоров'я та інших. Щоденний залишок коштів на рахунках казначейства становив близько 19 млрд грн, що цілком дозволяло провести розрахунки бюджетних організацій з їхніми кредиторами.

Саме це блокування могло спричинити те, що на початку 2020 року відбулася зміна уряду. При цьому Держказначейству вдавалося залишатися у тіні. А вже 2020 року, з новим урядом, Тетяна Слюз могла реалізувати способи блокування дотацій аграрним підприємствам із державного бюджету, мотивуючи це нібито недосконалим порядком здійснення таких розрахунків. Фактично аграріїв "прокинули" на 1.5 млрд грн.

При цьому у 2018-2019 рр. розрахунки з виплати цих же дотацій проводились казначейством в автоматичному режимі, за цією ж нормативною базою. Це може свідчити про корупційний намір у блокуванні проведення розрахунків у 2020 році.

Як зазначало видання "Дзеркало тижня", медики виступили різко проти чергової ініціативи, яку розробили у Держказначействі. Так, установи комунальної та приватної форми власності з 2022 року мають зберігати кошти, які ним виплатила Національна служба здоров'я (НСЗУ), не на своїх рахунках, а рахунках Держказначейства. Тобто вони більше не зможуть оперативно перераховувати власні гроші підрядникам та партнерам. Тому що кожен переказ своїх власних грошей потрібно буде буквально просити у Держказначейства, а гроші зависатимуть на рахунках. Через це, прогнозують медики, відносини з НСЗУ розірвуть більш ніж приватні 80% аптек та амбулаторій, через що українці втратять своїх сімейних лікарів та доступ до безкоштовних ліків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини