Головна Новини Бізнес економіка Глава Мінфіну Марченко взяв під повний контроль систему «скруток» Любченка, – ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Глава Мінфіну Марченко взяв під повний контроль систему «скруток» Любченка, – ЗМІ

Міністр фінансів Сергій Марченко досі ніяк не коментує скрутки податку на додану вартість

22 листопада 2021, 10:42
Поділіться публікацією:

Міністр фінансів Сергій Марченко вже кілька місяців не виходить у публічне поле з коментарями щодо наймасштабнішої в країні схеми щодо ухилення від сплати податків – "скруток" податку на додану вартість обсягом 30-60 млрд грн. на рік. Відсутність будь-яких "звітів" про боротьбу з ними можна вважати не інакше як підтвердженням, що Марченку вдалося очолити схему. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише видання "РБК-Україна".

Глава Мінфіну Марченко взяв під повний контроль систему «скруток» Любченка, – ЗМІ

Сергій Марченко. Фото: Сегодня

На думку авторів, після приходу до Мінфіну Марченко не збирався боротися зі "скрутками", а лише хотів надіслати "учасникам ринку" сигнал, хто тепер головний координатор усієї схеми.

"Спочатку і Любченко, і Марченко активно коментували тему скруток, намагаючись переконати громадськість, що ситуація знаходиться під контролем. Більше того, міністр навіть називав фантастичні цифри в 50 млрд грн., і 15-20%, які нібито вдалося додатково залучити до бюджету за рахунок якоїсь міфічної "боротьби" зі "скрутками" (у чому вона полягала, так і не було сказано). …Однак насправді, як стверджують учасники ринку, це був прихований сигнал про те, хто насправді взяв під контроль усю "піраміду". Імена називали і ЗМІ, і народні депутати з трибуни парламенту: нагорі – міністр Марченко та голова ДПС Любченко, далі – заступники голови ДПС, керівники профільних департаментів, радники тощо, які "на коло" за 1% "відкату" готові не лише заплющувати очі на схему (яку видно за документами), а й проактивно сприятиме її реалізації", — йдеться у матеріалі.

За даними видання, після відставки міністра економіки Олексія Любченка схеми перейшли під контроль міністра фінансів Сергія Марченка.

"Відкритим залишається питання, яку "інфраструктуру" "передав" міністру фінансів "у спадок" його колишній колега уряду. За однією з версій, оскільки в. о. голови ДПС Євген Олейников є 100% людиною Любченка, як і його радник Ігор Білоус, безпосередньо задіяний в організації та координації схеми "скруток", то міністр Марченко нібито мав спокусу повністю змінити всю "вертикаль" і розставити на потоки своїх людей. Наприклад, йдеться про вкрай наближений до Марченка перший заступник міністра Денис Улютін", — сказано в статті.

"На користь цієї версії, до речі, активна негласна підтримка Мінфіном обшуків у Любченка та Олейникова, пов'язаних саме з причетністю до "скруток". Як мінімум, Марченко та його колеги публічно не коментували ні відставку Любченка, ні оперативно-розшукові дії, ні відмову Кабміну призначати на посаду голови ДПС Олійникова, який нібито виграв підставний конкурс (у тому числі і з подання Марченка)", — сказано у матеріалі .

Однак є й інша версія, згідно з якою "відхрещення" відбулося лише публічно і в порядку "окозамилювання" для керівництва держави та силових структур. Насправді ж Марченко нібито залишив у радниках із "скруток" і Любченка, і Олійникова. Але при цьому розпорядився проводити операції з максимальною обережністю та не використовуючи великих обсягів на компаніях, які вже потрапляли на радари податкових органів. Більше того, обговорюється питання формального зниження обсягів "скруток", щоб "боротьбу" можна було оцінити у цифрах.

"Обидві версії учасниками ринку розглядаються як "робочі", оскільки міністр фінансів, ймовірно, максимально скоротив кількість контактів на цю тему з непосвяченими людьми. Втім, на початку грудня, коли з'являться нові зведення про обсяги скруток за три місяці осені, швидше за все, стане зрозуміло, що зусилля не увінчалися успіхом і що ключові бенефіціари конвертцентрів, на яких і осідає основний прибуток від ухилення від сплати податків. — залишилися незмінними як за Любченка, так і за Марченка. Разом з багатьма іншими питаннями, які накопичилися до міністра, це гарна нагода знову форсувати його відставку, поки масштаби лиха не стали незворотними", — резюмує видання.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ стало відомо, що бенефіціаром "скруток" ПДВ може виявитися міністр фінансів Марченко.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини