Головна Новини Бізнес економіка Холодний мир з ДТЕК: чому держава не заважає Ахметову в його енергоіграх
commentss НОВИНИ Всі новини

Холодний мир з ДТЕК: чому держава не заважає Ахметову в його енергоіграх

Чому держава не націоналізує енергетичний ринок України, зокрема і компанію ДТЕК, яка пов'язана з Рінатом Ахметовим.

6 червня 2024, 17:45 comments3343
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Під час війни енергетика стала однією з найважливіших критичних галузей, тим паче у випадку постійних російських ударів по енергетичній інфраструктурі. Якщо держава збирається ремонтувати ці об'єкти, чи не потрібно їх націоналізувати, зокрема одного з лідерів ринку – компанію Ріната Ахметова ДТЕК.

Холодний мир з ДТЕК: чому держава не заважає Ахметову в його енергоіграх

Рінат Ахметов. Фото з відкритих джерел

Уряд підняв тарифи на електроенергію для населення мотивуючи це складною ситуацію та потребою в ремонті енергосистеми України. Від такої ситуації може виграти найбагатший українець Рінат Ахметов та його компанія ДТЕК.

Наприклад керуючий партнер "Національної антикризової групи" та економічний експерт Тарас Загородній вважає, що держава не має витрачати кошти на ремонт приватних компаній, зокрема і ДТЕК. За його словами, Україні слід націоналізувати такі підприємства і лише тоді вкладати в них кошти.

Подібної думки дотримується експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко, який вважає, що "держава вже давно мала це зробити", маючи на увазі націоналізацію ДТЕК.

Натомість Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вказує на значний вплив Ріната Аметова в українській економі і складність держави для його "знищення".

"Рінат Ахметов активно "йшов" на Захід, його лобісти представлені на різних рівнях у США, ЄС та з ним складно боротися. Зрештою, відмовився від політичних амбіцій і не підтримує явно якихось політичних проєктів. Тобто причин боротися з ним поменшало, у нього є підтримка частини західних партнерів і вплив усередині країни", — говорить Бортник.

За словами Бортника, ймовірно Ахметов має з президентом якийсь "холодний мир".

Засновник Громадської організації "Союз споживачів комунальних послуг України" Олег Попенко вказує, що націоналізація приватних компаній може погіршити ситуацію, адже держава не завжди ефективно керує у сфері енергетики.

"Націоналізація ж має дві сторони – з одного боку – це наявність певної монополії, а з іншого – влада показала себе не найкращим управлінцем в енергетиці", — говорить Попенко.

Разом з тим Попенко також вказав на вигоди для ДТЕК від підвищення тарифів. За його словами Україна має борги на близько 25 млрд гривень перед зеленою енергетикою, а більшість цих грошей винні саме компанії ДТЕК.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, чи підтримують українці підвищення ціни на електрику заради стабільності енергосистеми.

Також "Коментарі" писали, що компанії пов'язані з Рінатом Ахметовим продовжують багатіти попри війну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини