Головна Новини Бізнес економіка Ідея Зеленського про економічний паспорт: чому Україні не підходить досвід ОАЕ
commentss НОВИНИ Всі новини

Ідея Зеленського про економічний паспорт: чому Україні не підходить досвід ОАЕ

Експерти оцінили пропозицію президента ввести економічний паспорт українця

31 березня 2021, 05:20
Поділіться публікацією:

Пропозиція президента Володимира Зеленського про економічний паспорт українця нагадала про досвід Об'єднаних Арабських Еміратів, де при народженні громадяни країни отримують землю і 60 тис. доларів на рахунок, а випускникам шкіл держава оплачує навчання в будь-якому виші світу. Але економісти, повідомляється в статті "Коментарі", виявилися одностайними: всі порівняння з ОАЕ некоректні через протилежні стартові умови.

Ідея Зеленського про економічний паспорт: чому Україні не підходить досвід ОАЕ

Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, що мова йде про рахунки, які планується відкривати для кожного новонародженого громадянина країни. Засоби, шляхом яких збираються поповнювати ці рахунки (1% від реалізації всіх корисних копалин здобутих на території України) будуть акумулюватися в спеціально створеному "Фонді майбутнього".

Експерти вважають, що на відміну від Еміратів, де ресурсів багато, а людей мало, у нас — все навпаки.

Як пояснив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, в ОАЕ є великі запаси нафти, і частину надприбутку можна використовувати для виплат населенню. В Україні ж великих запасів природних ресурсів немає. За великим рахунком, все, що у нас є — це залізна руда. Але якщо ввести рентні платежі для формування економічних паспортів, то експорт руди завалиться, вважає експерт.

"З одного боку, навряд чи хтось захоче купувати дорогу українську руду, з іншого — сума, зібрана за рахунок руди, буде мізерною. Так що маємо черговий порожній піар команди Зеленського", — додав Охріменко.

На думку президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександра Вовченка, спочатку потрібен якісний аудит щодо всіх надр, які довгий час розкрадалися, і тільки потім можна йти далі.

Аналітик Олексій Кущ вважає, що ідея Зеленського має право на життя, але вона не доопрацьована. Автори спираються виключно на використання природних ресурсів, але Україна — не ОАЕ і не Саудівська Аравія, у нас немає стільки нафти та газу. З експортного потенціалу — лише залізна руда, а все інше, що видобувається, споживається усередині країни.

Раніше повідомлялося, на які продукти в Україні можуть підскочити ціни найближчим часом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини