Рубрики
МЕНЮ
Амбарцумян Анна
У березні цього року вартість борщового набору досягла 177 грн — на 19% більше, ніж рік тому, і на 9% більше, ніж у лютому. Які фактори впливають на підвищення ціни? Давайте розглянемо детальніше, чому ваш улюблений борщ коштує дорожче.
Борщ. Фото: freepik
На основі стандартного рецепта борщу, який включає 300 г капусти, 200 г буряка, 300 г картоплі, 150 г моркви, 100 г цибулі, 2 столові ложки томатної пасти, 30 мл олії, 500 г свинячих ребер, а також спеції, можна побачити значне подорожчання низки продуктів. За рік ціна капусти зросла на 71%, буряка — на 51%, картоплі — на 26%, а моркви — на неймовірні 271%. Олія подорожчала на 38%, а свинячі ребра — на 7%.
Загалом, ціна на борщовий набір без додаткових інгредієнтів досягла 177 грн, а якщо додати батон, сметану та часник, ціна може зрости до 185 грн, як підрахували в "Українському клубі аграрного бізнесу".
Нагадаємо, портал “Коментарі” писав, що овочі, молочні продукти та курятина стали значно дорожчими, що викликано різними факторами, від зміни попиту до сезонних коливань. За даними оновленого продуктового моніторингу УКАБ, у березні відзначено суттєве подорожчання кількох категорій товарів. Найбільше подорожчали овочі, серед яких лідером є томати, ціна на які зросла на 39% за місяць. Це зростання пов’язано з дефіцитом вітчизняного виробництва та зменшенням імпорту з Туреччини. Морква теж здорожчала на 30% через сезонний дефіцит і високий рівень залежності від імпорту.
Новини