Головна Новини Бізнес економіка Інвестиційна привабливість України під загрозою: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Інвестиційна привабливість України під загрозою: яка причина

Високий показник інвестиційної привабливості є важливим фактором розвитку економіки України, який сприяє залученню фінансів та впровадження нових технологій для розвитку виробництва.

25 квітня 2023, 17:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

В Україні спостерігається зниження інвестиційною привабливості. За дослідженням Європейської бізнес асоціації (ЕВА) у першому півріччі 2022 року він знизився до 2,17 у порівнянні з попереднім показником 2,73. Про причини зниження інвестиційної привабливості України повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Telegraf.

Інвестиційна привабливість України під загрозою: яка причина

Інвестиційна привабливість України під загрозою. Фото з відкритих джерел

Високий показник інвестиційної привабливості є важливим фактором розвитку економіки України. Він сприяє залученню фінансів та впровадження нових технологій для розвитку виробництва.

Однак опитування понад 100 генеральних директорів компаній показали, що 58% з них оцінили інвестиційний клімат в Україні як несприятливий, а ще 38% очікують його погіршення надалі. Однією з причин таких показників є рішення влади та силових структур.

Прикладом таких дій є приватний нафтогазодобувний сектор. 12 квітня СБУ наклала арешт на 30 газових свердловин та 18 млн куб/м газу компанії "Укргазвидобування".

Далі з’явилось судове рішення про арешт корпоративних прав "Укрнафтобуріння", які мали перейти до державного органу Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Таке рішення стало одним з найбільш скандальних на газовому ринку України, адже приватна компанія "Укрнафтобуріння" була одним з лідерів ринку та давала великі надходження до Бюджету у якості податків.

"Спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища УНБ отримало у 2003 та у 2004 роках. Потім були нескінченні суди, які тривали майже 10 років, і лише в 2010 році компанія отримала нову ліцензію на розробку родовища на 20 років. І ось ДБР та Генпрокуратура відкривають провадження про незаконність дозволів та інших документів, виданих у 2003-2004 роках. Минуло 20 років!", – говорить директор Центру досліджень громадянського суспільства Віталій Кулик.

Діяльність АРМА викликала багато питань у менеджерів та влади. Минулого року Агентство з розшуку та менеджменту активів мало знайти керівника для мережі АЗС "Татнафти", однак заправки, які могли забезпечувати паливом прифронтові райони не працюють — АРМА не знайшла керівника досі.

АРМА створювалась за сприяння західних партнерів, однак така ініціатива в Україні зазнала невдачі.

"АРМА перетворилася на чергову корупційну годівницю, яка доводить, що в Україні держава практично ніколи не є ефективним власником. А у випадку АРМА до цього ще додалася відсутність професіоналізму, коли чиновники не в змозі елементарно провести конкурси чи знайти ефективного керівника на конфіскований актив. Мільярдні активи досі простоюють і чекають на нових менеджерів від АРМА", – каже економічний експерт Борис Кушнірук.

Окрім того, Зеленський також помітив малу ефективність АРМА і розпочав розробку законопроєкту про передачу активів до Фонду держмайна. Forbes Ukraine підрахували, що зі 141 конкурсів АРМА призначила успішно лише 21.

Таким чином нафтогазодобувний сектор показує ризики з якими можуть зіштовхнутись іноземні інвестори. Для поліпшення інвестиційного клімату Україні слід переглянути підходи до роботи з приватним бізнесом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини