Головна Новини Бізнес економіка Ісландія знову вбиватиме китів
commentss НОВИНИ Всі новини

Ісландія знову вбиватиме китів

Фінвал - другий за величиною ссавець на планеті

1 вересня 2023, 18:55
Поділіться публікацією:

Ісландська влада знову дозволила вбивати фінала — другого за величиною ссавця на планеті, пообіцявши посилити вимоги до китобійного промислу. Про це повідомляють "Коментарі".

Ісландія знову вбиватиме китів

Фінвал

"Після закінчення тимчасової заборони міністерство запроваджує нові суворі та детальні правила полювання, включаючи вимоги до обладнання та методів, а також посилює контроль", – пояснила газеті The Guardian міністр рибальства та сільського господарства Ісландії Свандіс Сваварсдоттір.

Китобійний промисел на острівній державі було припинено влітку поточного року, коли стало відомо, що чверть здобутих у 2022 році китів померли болісною смертю. Так, одного загарпуненого кита судно переслідувало п'ять годин.

Частина зоозахисників розчарована рішенням влади, інші – навпаки, пов'язують із рішенням про відновлення промислу свої надії на припинення вбивства фінвалів. Вони сподіваються, що китобійна компанія Hvalur не зможе виконати нових умов і уряд не продовжить ліцензію на вбивства.

Крім Ісландії, китобійним промислом займаються Норвегія та Японія.

Через свою швидкість і життя вдалечині від узбережжя для фінвала в особі людей довгий час не було ворогів. Лише наприкінці ХІХ століття в людини з'явилися технічні можливості полювати фінвала. В одному лише 1938 році в Південній півкулі було вбито 28 тисяч фінвалів. Китобійний промисел безперешкодно продовжувався до кінця 1960-х, поки популяції фінвалу були майже повністю винищені. У 1982 році Міжнародна китобійна комісія ухвалила повністю заборонити полювання на фінвалів, допоки їх чисельність не збільшиться. У 2006 році уряд Ісландії в односторонньому порядку знову дозволив комерційне полювання на китів, після чого перший фінвал був вбитий 22 жовтня 2006 року. Початкова їх чисельність оцінюється в 400 тисяч південних та 70 тисяч північних фінвалів. Інтенсивне полювання скоротило їх популяцію приблизно до 5 тисяч особин. І хоча фінвали зустрічаються частіше, ніж синій кит, вони вважаються вкрай рідкісними тваринами, які стоять під загрозою зникнення. Сьогодні за різними оцінками, у Південній півкулі налічується 15 тисяч, у північній — 40 тисяч фінвалів.

Тим часом, соціологи дізналися найважливішу подію для росіян у серпні.

Путін зробив заяву про війну.

А Буданов розповів, через скільки років РФ може знову напасти на Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини