Головна Новини Бізнес економіка Історичний рекорд ціни на газ: що відбувається і що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Історичний рекорд ціни на газ: що відбувається і що буде далі

Попередній рекорд був встановлений лише вчора і на той момент ціна майже досягла 1250 доларів за 1 тис. куб. м.

6 жовтня 2021, 17:26
Поділіться публікацією:

Ціна на газ в Європі на відкритті торгів 6 жовтня різко зросла до нового історичного рекорду, перевищивши 1500 доларів за 1 тис. куб. м.

Історичний рекорд ціни на газ: що відбувається і що буде далі

Історичний рекорд ціни на газ: що відбувається і що буде далі - фото з відкритих джерел

П'ять країн Європейського союзу прийняли рішення провести розслідування причин рекордного стрибка цін на газ в Європі. Про це йдеться в спільній заяві Франції, Іспанії, Чехії, Румунії та Греції.

Що відбувається з цінами на газ? Як події можуть розвиватися далі? Які висновки слід зробити? Щоб розібратися ву цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

За принципом біржових спекуляцій потрібно буде дочекатися точки розвороту

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що нинішню ситуацію слід розцінювати виключно як спекулятивну.

"Газ за ціною 1000-2000 доларів за тисячу кубів просто ніхто не купує. Взагалі ринок форвардних продажів — це в ЄС максимум 10 млрд. кубометрів протягом року. Тому основна маса газу — це довгострокові контракти за ціною 250-320 дол., а не 1500 або 2000 дол.", — впевнений Юрій Корольчук.

Він вважає, що ціна на газ точно буде знижуватися.

"За принципом біржових спекуляцій потрібно буде дочекатися точки розвороту. Це може бути і новина про скорочення споживання в Китаї, і початок випробувань "Північного потоку-2", і відкриття нових родовищ газу в будь-якій точці планети. Тобто, потрібна причина, — пояснює експерт. — З огляду на такі спекуляції, держава точно має залишати за собою вплив і контроль за цінами газу. І у нас, і в ЄС".

Безліч чинників стимулюють зростання: від прогнозів холодної погоди до зменшення постачання LNG (зріджений газ), які додаються до тиску з боку Росії

Аналітик Української енергетичної біржі Оксана Запорізька називає головною причиною ситуації, що склалася — дефіцит ресурсу. А дефіцит цей — результатом дії кількох чинників.

"Заповнення сховищ в Європі зараз, на початку опалювального сезону, приблизно на 20% нижче, ніж рік тому. Це посилює ризики і чинить тиск на ціну, — зазначає аналітик. — В умовах зростання попиту, Росія має важелі тиску на зовнішніх споживачів, по суті, для просування своїх інтересів. В першу чергу — через обмеження постачання. Наприклад, минулого тижня Росія зупинила поставки газу через Україну в напрямку Угорщини, результатом чого буде істотна недостача ресурсу всередині нашої країни, тому що велика частина імпорту була саме з Угорщини. Також були новини про обмеження поставок через трубопровід Ямал-Європа ".

За словами Оксани Запорізької, на ринку поширюється паніка.

"Ціни котирування, по суті, формують трейдери, які отримують інформацію для здійснення угод з різних джерел, — продовжує аналітик. — Зараз безліч факторів стимулюють зростання: від прогнозів холодної погоди до зменшення поставок LNG (зріджений газ), які додаються до вищеописаного тиску з боку Росії. Оскільки ринок максимально нестабільний, прогнозувати ціни навіть на найближчий час, тим більше на тривалі періоди вкрай складно".

Оксана Запорізька акцентує, що в Європі склалася велика залежність від постачання природного газу за зростаючого попиту. В тому числі в результаті відмови від вугілля на користь газу.

"Україна не може впливати суттєво на оптові ціни на внутрішньому вільному ринку, тому що наразі вони залежні від зовнішніх чинників", — резюмує аналітик.

Мета росіян — "нагнути" європейців і домогтися якнайшвидшого початку експлуатації "Північного потоку-2"

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан впевнений, що за зростанням цін на газ стоїть "Газпром".

"Зупинка транзиту через Україну з 1 жовтня на кілька днів і потім відновлення в обмежених обсягах — яскраве підтвердження умисного створення дефіциту на європейському ринку. І це напередодні початку опалювального сезону!" — акцентує експерт.

На його думку, мета росіян — "нагнути" європейців і домогтися якнайшвидшого початку експлуатації "Північного потоку-2", причому без будь-яких обмежень.

"У тому, що відбувається, як це не дивно, є позитив для України, — вважає Вадим Трюхан. — Річ у тім, що ця газова війна, яку Кремль по-тихому, без оголошення (як він любить), почав проти всієї Європи, нарешті, може змусити задуматися про те, що пора позбавлятися від енергетичної залежності від Москви".

Раніше "Коментарі" писали, що Шмигаль розповів, чи планує Україна переговори з Росією про прямі закупівлі газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини