Головна Новини Бізнес економіка Із чим входимо у весну: які фінансово-економічні перспективи України
commentss НОВИНИ Всі новини

Із чим входимо у весну: які фінансово-економічні перспективи України

Експерти запевняють, що в України будуть гроші для забезпечення всіх соцвиплат, але зростання тарифів схоже не уникнути

29 лютого 2024, 18:05
Поділіться публікацією:

Україна закінчує найскладнішу зиму та входить у весну-2024 з відсутністю такої важливої допомоги з боку США, але зі збільшенням підтримки з боку Європи. І з проблемами у ракурсі наповнення бюджету. Експерти спеціально для порталу "Коментарі" оцінили найближчі фінансово-економічні перспективи України.

Із чим входимо у весну: які фінансово-економічні перспективи України

Фінансово-економічні перспективи України Фото: із відкритих джерел

На фінансово-економічних фронтах ситуація для України більш-менш нормальна

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін вважає, що на фінансово-економічних фронтах у нас ситуація більш-менш нормальна.

"Набагато гірша вона на військово-технічному, – наголошує він. – У обіцяних американцями 60 млрд доларів (відповідний законопроєкт "завис" у Палаті представників) річного макрофіну лише близько 7 млрд. Решта – це військово-технічна допомога. Боєприпаси, озброєння, інші напрями, необхідні для ЗСУ".

За словами експерта, рішення щодо надання Україні 4,6 млрд першого траншу (із 50 млрд євро від ЄС у рамках чотирирічної допомоги) буде реалізовано вже у березні. Що створить необхідну фінансову подушку щодо запланованих соціальних виплат.

"В допомогу тут і 900 млн доларів, які теоретично можемо отримати від МВФ", — зазначає Олег Пендзін.

Будуть деякі рухи у бік зміцнення чи ослаблення гривні

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук поділився думкою щодо курсу валют:

"Курс гривні зараз цілком залежить від Нацбанку. Саме він визначає, що з ним робити. Враховуючи непередбачуваність НБУ, складно сказати, як він має намір поступити з курсом далі".

Але на сьогоднішній день, зазначає експерт, несхоже, що будуть якісь рухи у бік зміцнення чи ослаблення гривні.

"Отже, швидше за все, протягом березня курс залишиться на нинішньому рівні – близько 38,2 грн", – прогнозує Борис Кушнірук.

Очікується зростання тарифів на електроенергію

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, політичний аналітик, співзасновник БФ "Довіра та допомога" Олег Попенко звертає увагу, що у нашому бюджеті – величезна дірка. А жоден український уряд, наголошує він, ніколи нічого не міг придумати в такому разі, окрім як піднімати тарифи на комуналку. І, схоже, нас чекає щось таке.

"Очікується зростання тарифів на електроенергію – з 1 травня чи з 1 червня. У Міненерго говорять про 3,5-4 грн кВт-година (з нинішніх 2,64 грн кВт-година). Зрозуміло, що може бути політична воля Офісу президента, який заблокує це підняття. Але зараз виглядає так, що тарифи на електроенергію піднімуть", – вважає експерт.

А підвищення тарифів на електроенергію, продовжує він, призведе до подорожчання приблизно на 20% послуг за обслуговування багатоквартирних будинків. Адже електроенергія в цьому випадку – це освітлення місць загального користування, робота насосів, ліфтів, пояснює Олег Попенко.

"Паралельно з цим Міненерго та Нафтогаз подумують над підняттям вартості газу, – запевняє він. – Щойно завершиться опалювальний сезон, на період якого тарифи обіцяли не чіпати. А тепер можуть зачепити, піднявши на 10-15% (до 9 – 9,5 грн). Ну, а, якщо виростуть тарифи на газ, то це автоматично тягне за собою зростання тарифів на теплоподачу, на гарячу воду. І це на тлі того, що теплокомуненерго й досі скаржаться, що не можуть покрити існуючі витрати. Їхні борги за газ уже перевищили 40 млрд грн. Зростання тарифів посилить ситуацію. І ми отримаємо ще більші проблеми у ЖКГ".

Читайте також на порталі "Коментарі" – що сталося з Україною після перемог у 2022 році: куди поверне війна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини