Головна Новини Бізнес економіка Кабмін запускає грантові програми "єРобота": яке підводне каміння – хто може отримати допомогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін запускає грантові програми "єРобота": яке підводне каміння – хто може отримати допомогу

Уряд розробив спеціальний пакет допомоги бізнесу та працівникам

21 червня 2022, 22:35
Поділіться публікацією:

Глава Кабміну Денис Шмигаль повідомив, що українці, які хочуть запустити новий бізнес, зможуть отримати безповоротні гранти (до 250 тисяч гривень) у рамках нової урядової програми "єРобота". Крім того, є можливість отримати гранти на створення нових садів та теплиць. Як оцінюєте це рішення? Яке може бути підводне каміння? З такими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Кабмін запускає грантові програми "єРобота": яке підводне каміння – хто може отримати допомогу

Гривні. Фото з відкритих джерел

Важливо, щоб процеси надання кредитів, грантів були максимально прозорими, публічними

Голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич вважає, що ініціатива Кабміну – потрібна, навіть дещо запізніла.

"Наразі необхідно робити все можливе, щоб стимулювати бізнес, насамперед малий та середній. Щоб економіка працювала. Лише з працюючою економікою ми можемо здобути перемогу. Ніяка зовнішня підтримка не може бути постійною. Рано чи пізно вона закінчиться. А щоб були гроші на війну (амуніцію, озброєння, боєприпаси, пальне, зарплати військовослужбовцям, компенсації сім'ям, які втратили годувальника), потрібна економіка, що працює", – підкреслює експерт.

Але, продовжує він, важливе питання – як буде реалізовано ці програми.

"Вони, як завжди, гучні, гарні. Проте практика показує, що раніше, незважаючи на гарні гасла, такі програми не працювали. А якщо й функціонували, то лише для обраних підприємств, які прямо чи посередньо належать можновладцям. Наприклад, розпиарені кредити 5-7-9. Я як підприємець із досвідом із 1996 року, так і не зумів отримає відповідний кредитний ресурс. Як не змогли це зробити багато моїх колег-підприємців. А якимось бізнесам це вдалося. Схоже, для них висувалися зовсім інші умови, аніж для нас", – зазначає Сергій Доротич.

За його словами, якщо і нові програми виявляться програмами для обраних, для підприємств, які належать родичам, сім'ям наших можновладців – толку не буде. А частина виділених коштів буде розкрадена через так звані "прокладки". Економіка ж у результаті нічого не отримає.

"Необхідний публічний процес – із контролем громадськості, журналістів. Це сприяє тому, щоб озвучені гранти пішли на підтримку реального сектора, реальних підприємців, реальної економіки. Особисто спробую отримати цей безповоротний грант (до 250 тисяч гривень). Я маю певні ідеї нового напряму. Потім поділюся досвідом із журналістами та громадськими діячами", – пообіцяв голова руху #SaveФОП.

Щодо стимулювання розвитку тепличних господарств, виглядає дещо дивно, коли таку програму запускають улітку, вважає Сергій Доротич. Такі проекти, пояснює він, логічно розвивати на початку року, щоб одержати ті ж самі огірки, помідори, зелень до того, як піде загальний урожай. А йдеться про суму від 5 до 7 млн грн, очікувану кількість грантів – 3000.

"У нас величезна проблема в тому, що немає відкритого переліку – хто отримує відповідні гранти. І як вони використовуються? Як наслідок, грант, взятий нібито на створення нового тепличного господарства, можуть привласнити власники вже існуючого. Зрозуміло, не без "розпилу" коштів із тими, хто їх виділяє", – ділиться експерт.

Програма стимулювання розвитку садівництва та виноградарства, учасники якої отримуватимуть від 300 до 400 тисяч гривень на 1 гектар садів (бюджет програми – 4 млрд грн, а закласти планують 10 тисяч гектарів нових садів) теж виглядає дивно, вважає Сергій Доротич.

"Виноградники, це насамперед південь. Так, у нас є певні місця на Закарпатті, але все ж таки виноград любить сонце. У нашому випадку це Херсонська, Миколаївська та Одеська області. Регіони частково окуповані, що частково перебувають під постійними обстрілами. Який там може бути розвиток виноградарства? Хіба що, знову ж таки, сильні цього світу пролобіювали цю програму, щоб отримати кошти у своє розпорядження, – зазначає експерт. – Щодо садівництва – немає питань, що нам це треба. Запитання – де? І як це зробити якісно? Якщо будуть дієві програми – це можна лише вітати. Резюмуючи: важливо, щоб процеси надання кредитів, грантів були максимально прозорими, публічними. Щоб суспільство могло контролювати, куди йдуть виділені кошти. Тим більше, у такий складний час, коли йде війна і кожна копійка на рахунку".

Продовження розвитку цифровізації, у тому числі з упором на допомогу бізнесу – чудовий крок

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк розмірковує так:

"Повідомлення про видачу безповоротних ґрат виглядає дещо дивно. Бізнес має приносити дивіденди. Інакше це вже не бізнес, а соціальна допомога та волонтерство. Безперечно, кредитуватися бізнес повинен, але під певну відсоткову ставку".

Втім, продовжує експерт, добре, що держава запускає такі програми, що прем’єр їх анонсує. Це чудова допомога, особливо для сільськогосподарського бізнесу. Продуктова криза стає все більш очевидною – і нам слід вживати превентивних заходів, підкреслює Ганна Крисюк.

"Плюс програми "єРобота" ще й у тому, що це, знову ж таки, про додаток "Дія", який став уже відомим на весь світ. Що ідентифікує нас, надає громадянам України доступ до багатьох важливих документів, структур і так далі. І продовження розвитку цифровізації, зокрема з упором на допомогу бізнесу – чудовий крок. Як і взагалі зменшення регулювання, спрощення ведення бізнесу, що допомагає нам утримувати економічний фронт", – резюмує Ганна Крисюк.

Бізнесу потрібна ліквідація бар'єрів

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович зазначає:

"Наскільки я знаю, навіть оголошена раніше е-підтримка не була виконана. Тільки перші, хто звернувся за допомогою, отримали 6500 грн. Ті, хто звернувся пізніше, нічого так і не отримали. І ось тепер – нові обіцянки. Хто ж зможе одержати ці гранти? У нашій корумпованій країні гранти отримають лише знайомі тих, хто видає гранти. Якщо хтось не знає, система роздачі державних грантів знайомим працює з 2019 року. Нічого хорошого з цієї ідеї не вийшло і не вийде".

На думку експерта, все, що потрібно сьогодні бізнесу, – це ліквідація бар'єрів, які заважають роботі, ліквідація інспекція, заборона перевірок, дерегуляція.

"Сотні тисяч чиновників отримують щомісяця понад 100 000 грн у той час, коли пенсіонер, який відпрацював 40 років учителем, отримує 2000 грн. Я не говорю вже про потреби фронту. Схоже, що тільки повний економічний крах зможе струсити наших депутатів", – каже Павло Себастьянович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — знову з податками на авто та з митним безвізом: що означають нові рішення Ради.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

22 червня 2022, 08:00

"Сдал Азов, сдаст и Азот". Полностью согласен с этим высказыванием. Так оно и будет со дня на день. Нахер было ложить столько людей, если нечем воевать, выблядок зеленый. Шуту никода нельзя верить, не поймешь шутит он или нет. Зеленому выблядку конечно похер, он родокам в израиловке гражданство купил и сам скоро туда свалит, когда страну доконца развалит, задрот зеленый. А народ без квартир остался, но зеленому конечно похер.


Новини