Головна Новини Бізнес економіка Кабмін запускає ще два індустріальні парки: що це означає – як ще допомогти економіці під час війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін запускає ще два індустріальні парки: що це означає – як ще допомогти економіці під час війни

Україна потребує перегляду оподаткування, без чого стрімкий успіх неможливий

12 листопада 2022, 15:32 comments1819
Поділіться публікацією:

Для підтримки приватного сектору та економіки Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про запуск ще двох індустріальних парків. Вони будуть у Львівській та Тернопільській областях, заявив під час засідання уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Що означає це рішення? Як ще можна допомогти українській економіці у цей складний час? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Кабмін запускає ще два індустріальні парки: що це означає – як ще допомогти економіці під час війни

Індустріальні парки. Фото: з відкритих джерел

Без запровадження спеціальних режимів оподаткування для індустріальних парків чи пріоритетних зон розвитку неможливо досягти успіху

Старший економіст Ukraine Economic Outlook (незалежна група економічного прогнозування), викладач курсу макроекономіки "Бізнес-школи МІМ-Київ" Михайло Кухар пояснює:

"Жодна країна за останні 50 років не досягла успіху, не запроваджуючи спеціальні режими оподаткування для індустріальних парків чи пріоритетних зон розвитку. Китай має 20 таких вільних економічних зон (ВЕЗ). Стрімко розвиваються, показуючи найкращі приклади на континенті із залучення інвестицій за останнє десятиліття – ВЕЗ в ОАЕ та Саудівській Аравії".

Навіть старі країни Європи, такі як Франція, Голландія, Іспанія, як показало дослідження Ukraine Economic Outlook, мають ефективні ставки корпоративного оподаткування нижче за 15%, зазначає Михайло Кухар.

Отже, рух України в цьому напрямі, безумовно, необхідний крок, упевнений він.

"Ми просто наздоганяємо сусідів, що знову на два кроки випереджають нас у податковій конкуренції", – наголошує експерт.

Держава має, як мінімум, прибрати перешкоди для бізнесу

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длигач нагадує, що через війну третина українських підприємств не працює. А очікування бізнесу на 2023 залишаються на низькому рівні.

"До того ж частина державних інститутів продовжує демонструвати антидержавну політику, – акцентує експерт. — Так, 33% підприємств, згідно з свіжими дослідженнями Advanter Group, стикалися з блокуванням податкових накладних та іншими неадекватними діями з боку податкової. Прогноз зростання економіки на 2023 рік (за параметрами бюджету) лише 3,2%. І це, порівняно з падінням на третину цього року".

Тому, продовжує Андрій Длигач, слід вітати будь-які дії економічного блоку уряду та ВР, які спрямовані на підвищення ділової активності.

"Бізнес зазначає, що доступ до фінансових ресурсів обмежений. При цьому відбулося вимивання через дії податкової, підтриманої позицією голови податкового комітету ВР Гетманцева, вже понад 160 млрд грн (для штучної демонстрації зростання податкових надходжень)", – зазначає експерт.

Він упевнений, що потрібні радикальні економічні реформи, які б раз і назавжди прибрали корупціонерів, гетьманцевих, глибинну бюрократичну державу від бізнесу.

"Немає альтернатив регуляторній гільйотині, ліберальній антикорупційній податковій реформі (10-10-10 ( 3) — найкращий варіант), приватизації, посиленню прозорості державних закупівель. Але й такі кроки держави як допомога у створенні індустріальних парків, програми здешевленого кредитування (5-7-9, гранти) також є важливими для запуску ділової активності", – вважає Андрій Длигач.

На його думку, через інструменти страхування військових ризиків для інвесторів, створення майданчиків для інвесторів, допомогу у просуванні українського бізнесу на експорт ми також можемо суттєво прискорити економічне відновлення.

"Спільним завданням влади та бізнесу буде формування нової карти України з точки зору розміщення продуктивних сил. І індустріальні парки стануть магнітом для майбутньої трудової міграції, – пояснює Андрій Длигач. – Вже зараз змістом та партнерами наповнюється Український деревообробний кластер (Ukrainian Wooden Houses Cluster), індустріальний парк агро та харчових технологій (Agro Food Tech Park), бізнес-спільнота Board, яка сформувала 6 кластерів у різних сферах (консолідація дає ефект синергії), Львівський оборонний кластер, який виробив понад 85 000 бронежилетів та продовжує розширювати діапазон продукції військового призначення".

Процес триває, констатує експерт. І держава має принаймні прибрати перешкоди для бізнесу. Але важливо реалізувати всі перераховані вище реформи, акцентує Андрій Длигач.

Читайте також на порталі "Коментарі" — якою є ймовірність повторного нападу з боку РБ на Україну? Чи може Білорусь спалахнути зсередини? Журналісти "Коментарів" із цими питаннями звернулися до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини