Головна Новини Бізнес економіка Карантин в Україні: чи зможе бізнес пережити чергову порцію обмежень
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин в Україні: чи зможе бізнес пережити чергову порцію обмежень

Експерти вважають, що наслідки нової хвилі пандемії коронавірусу значно залежать від рішень місцевої влади

23 березня 2021, 15:33
Поділіться публікацією:

Ситуація на тлі пандемії коронавірусу в Україні в останні кілька тижнів погіршується. Кількість нових випадків заражень стрімко зростає, і все більше областей нашої країни переходять у "червону" зону карантину.

Карантин в Україні: чи зможе бізнес пережити чергову порцію обмежень

Локдаун в Україні. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Для порталу "Коментарі" експерти оцінили дії влади щодо підготовки до боротьби з новою хвилею коронавірусу, а також розповіли, які помилки вже зроблені та яких дій необхідно вжити для підтримки бізнесу на тлі чергових обмежень.

Ризики для малого і середнього бізнесу на тлі COVID-19

Співзасновник Українського інституту майбутнього і Центру економічного відновлення Анатолій Амелін підкреслює, що основна відповідальність зараз лежить на місцевій владі, яка вводить обмеження залежно від того, в яку зону потрапляє та чи інша територія.

"Що стосується Києва, то важливо скорочувати кількість людей, які потрапляють у зону ризику. У лікарнях заповнені понад 70% ліжок — це дуже багато. Водночас не досить оцінені ризики для малого та середнього бізнесу, який припинив працювати. Йдеться про підприємства громадського харчування (кафе, ресторани, бари), сфери послуг. Ніяких опцій їм запропоновано не було: ні компенсації вартості оренди, ні компенсації частини зарплати. На великий бізнес ситуація поки особливо не впливає", — зазначає Анатолій Амелін.

За його словами, будь-які рішення, які приймаються щодо карантинних обмежень, повинні базуватися на аналізі та сценарії розвитку ситуації.

"Необхідно, щоб було прораховано, що буде, якщо буде введений такий сценарій, який буде ймовірний відсоток тих, кого вдасться захистити від вірусу, який збиток, як він компенсуватиметься. Цього зроблено не було, — підкреслює Анатолій Амелін. — У результаті на багатьох магазинах вже висять таблички "оренда". Люди, які не стояли на біржі праці, які самі себе забезпечували, позбавляються бізнесу. Думаю, інші країни цим скористаються. Після зняття обмежень на переміщення через кордон кількість активних людей, які захочуть виїхати з України, думаю, збільшиться".

Рішення про обмеження через COVID-19 — в руках місцевої влади

З огляду на помилки попереднього локдауну, центральна влада прийняла розумне рішення про делегування права на прийняття частини рішень місцевій владі. Адже з Києва врахувати усі локальні нюанси складніше, ніж безпосередньо з місця подій, вважає політичний експерт Денис Гороховський.

"У той же час, наприклад, у самому Києві місцева влада відверто боїться приймати радикальні рішення та користується напівзаходами. Вже давно відомо, що вводити обмеження, відповідні "червоній" зоні, при цьому залишаючи працюючим громадський транспорт, — марно і неефективно. Але Кличко, наприклад, вирішив піти шляхом піару і замість реальних заходів займається скасуванням футбольних матчів і введенням заборон для бізнесу", — зазначає експерт.

Для самого бізнесу, особливо малого, ще один локдаун може виявитися фатальним, впевнений він.

"Ми вже бачили, що значна частина b2c-сегменту (B2C — Business-to-consumer, укр. Бізнес для Споживача — термін, який означає комерційні взаємини між організацією і приватними особами, так званими "кінцевими" споживачами, — ред.) не змогла пережити перший повноцінний локдаун. Другий же "доб'є" ще частину ринку. При цьому держава взяла на себе зобов'язання допомогти бізнесу разовими виплатами, але чи буде це панацеєю або ж лише відстрочить неминуче, покаже час, — говорить Денис Гороховський. — Що ж стосується пересічних громадян, то, на відміну від минулорічного локдауну, нині більшість ставиться до обмежень набагато простіше, часто просто ігноруючи їх. Їх за це складно засуджувати, враховуючи, як по завершенні попереднього локдауну представники МОЗу розповідали, що значна частина обмежень була спрямована не на боротьбу з вірусом, а на спроби викликати страх у населення".

Нагадаємо, за даними оччільника МОЗ, за минулу добу зафіксовано 333 випадки смертей від наслідків коронавірусу. Це найбільша кількість летальних випадків з початку пандемії в країні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини