Головна Новини Бізнес економіка Касові апарати для ФОПів: чи дійсно закон руйнівний для економіки
commentss НОВИНИ Всі новини

Касові апарати для ФОПів: чи дійсно закон руйнівний для економіки

Народні депутати України поділилися своїми думками щодо обов'язкового використання фіскальних реєстаторів малим бізнесом

2 грудня 2021, 11:00 comments3344
Поділіться публікацією:

1 січня 2022 року мають запрацювати правила про обов'язкове використання касових апаратів малим бізнесом. З нового року всі фізособи-підприємці другої-четвертої груп спрощеної системи оподаткування під час здійснення будь-яких розрахункових операцій повинні використовувати касовий апарат. У свою чергу представники бізнесу виступають із вимогою скасувати обов’язкове введення фіскальних реєстраторів.

Касові апарати для ФОПів: чи дійсно закон  руйнівний для економіки

Касові апарати для ФОПів: чи дійсно закон руйнівний для економіки - фото з відкритих джерел

Кореспондент порталу "Коментарі" звернулась до нардепів за роз'ясненнями з приводу нововедення та з питаннями, як воно вплине на бізнес в країні та економіку в цілому.

Позафракційний депутат Людмила Буймістер вважає, що всі рішення, прийняті щодо ФОПів спрямовані на руйнування економіки України і на задоволення інтересів Банкової. Народна обраниця зауважує, що представники бізнесу вже понад півроку просять Верховну Раду відреагувати на цю ситуацію. За словами Буймістер, створення у парламенті двох міжфракційних об'єднань з підтримки ФОПів не дало результату. 

"Напередодні я спілкувалася з ФОПами. Хоч я не є членом податкового комітету, я знаю, що громадські організації мають багато напрацювань з цього приводу. Я попросила, щоб вони мені їх надали, і будемо найближчим часом розглядати можливість реєстрації цих законопроектів у Верховній Раді аж до скликання позачергового засідання парламенту. Тому що колапс в системі наступає з 1 січня.... Я готова поспілкуватися з громадськими організаціями, об'днаннями ФОПів, які займаються цим питанням, щоб розробити дійсно якісний законопроект та зарееструвати його у Верховній Раді", — говорить нардеп. 

На думку Буймістер, якщо законодавство не буде змінене, то мікро та малий бізнес "підуть у тінь". 

Позафракційний народний депутат Євген Шевченко вважає, що якщо з 1 січня все ж запрацюють правила обов'язкового використання малим бізнесом касових апартів, то в країні відбудеться падіння економіки. 

"Економіка тримається на громадянах, у тому числі ФОПах, яких із самого початку дискредитивували. Почали не з олігархів, а з них...", — продовжує народний обранець. 

Змінити ситуацію, на думку Шевченка, можна, прийнявши законопроект, із яким виступають представники бізнесу. Однак головною проблемою депутат називає те, що наразі рух ФОПів заполітизований. 

"Якщо б вони (ФОПи — ред.) були такими, як і раніше, чесні, відкриті організації, без політиків, можна було б щось змінити. Але я роблю свій висновок, що це комусь може бути вигідно". 

Народний депутат від партії "Слуга народу" Андрій Герус зауважує, що із введенням нових правил у представників бізнесу не виникне додаткових складнощів, а податки підвищуватися не будуть. 

"У законопроекті не йде мова про підвищення податків. Там йдеться про те, якщо ти задекларував певний ліміт, то має працювати у межах цього ліміту, якщо лімит більший — треба його задекларувати і працювати у ньому. Ризиків немає жодних. Треба, щоб усе було чесно, організовано і відповідало як закодавству, так і тим задекларованим обсягам малого чи мікро бізнесу", — підкреслює Герус. 

Нагадаємо, що закон визначає граничні обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов застосування суб’єктами спрощеної системи оподаткування відповідних груп платників єдиного податку, зважаючи на встановлені законом розміри мінімальної заробітної плати, що дасть змогу враховувати під час реалізації відповідних норм зміни в економічній ситуації.

Раніше на порталі "Коментарі" - Рада ухвалила ресурсний законопроект: чи дійсно документ шкідливий для України. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини