Головна Новини Бізнес економіка Китай провалюється у боргову яму: як це вплине на світову економіку
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай провалюється у боргову яму: як це вплине на світову економіку

Борг Китаю на початку 2022 року зафіксовано на позначці у 40 трлн доларів

12 січня 2022, 11:45 comments1202
Поділіться публікацією:

40 трильйонів доларів — борг Китайської народної республіки на сьогодні. Дві третіх цієї суми  запозичили компанії. Таких сум кредитів не набрали навіть у США, повідомляють експерти видання "Економічна правда".

Китай провалюється у боргову яму: як це вплине на світову економіку

Борг Китаю 40 трильйонів доларів. Фото з відкритих джерел

"Внаслідок боргової кризи Китай не відкотиться до рівня африканських країн, а тим паче не припинить свого існування. Країна досі має розвинуті ланцюги постачань, відносно дешеву робочу силу. Однак економічні проблеми та конфронтація зі США стимулюють комуністичну партію вдаватися до більш жорстких заходів та ще більше закриватися", — вважає оглядач видання Богдан Мірошниченко.
Масштаби розміру кредитів Китаю нині перевищили Сполучені Штати Америки. Китай міг собі дозволити таку кредитну історію раніше, оскільки ріст ВВП становив щороку 8-12%. Але нині економіка КНР пішла на сповільнення, кажуть експерти, тому рефінансувати попередні позики стає складно. За прогнозами економістів, до 2026 року ріст ВВП Китаю впаде до 3-4%.

Кредитна яма під Китаєм почала утворюватись у період кризи 2007-2008 років. Тоді Піднебесна пішла іншим шляхом, аніж Захід, і зробила ставку на банківське кредитування. Компанії почали все більше брати боргів, а пандемія Covid ще більше ускладнила їхнє становище. Розвинулась система тіньового кредитування, яка ускладнила економічне становище.

Нині Китай шукає шляхи виходу з ситуації. Влада обмежує доступ до акцій та цінних паперів своїх  IT-компаній на американських біржах  та відлякує інвесторів з-за кордону жорсткими правилами. Через це IT-компанії навіть змушені скорочувати штат працівників.

Закриваючись від світу, Китай дає шанс тим країнам, що розвиваються. Наприклад, Туреччині, яка у 2022 планує збільшувати експорт не дорогої продукції власного виробництва.

Читайте також: Запуск Північного потоку-2 знову відкладається: за затримкою стоять США




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини