Головна Новини Бізнес економіка Конфлікт КМДА з британським інвестором шкодить зовнішній політиці України в умовах війни – експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Конфлікт КМДА з британським інвестором шкодить зовнішній політиці України в умовах війни – експерт

Думка керівника Центру політичної розвідки

11 квітня 2023, 17:35
Поділіться публікацією:

Конфлікт між КМДА та інвестором з Великої Британії Тамазом Сомхішвілі неабияк шкодить відносинам України з одним із її найвідданіших союзників, Великою Британією. У цьому впевнений політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак. Про це, як повідомляють "Коментарі", він написав у Facebook.

Конфлікт КМДА з британським інвестором шкодить зовнішній політиці України в умовах війни – експерт

Компанія "Київ Термінал" запропонувала київській владі мирову угоду, мерія - не погодилась

За його словами, йдеться про нездійснену реконструкцію Харківської площі у столиці. Компанія Сомхішвілі "Київ Термінал" виграла конкурс на реконструкцію ще у 2007 році. За проєктом, на площі мали побудувати офісно-готельний центр, паркінг на 500 автівок та автовокзал.

"Інвестор добропорядно сплатив до бюджету відповідно до угоди з містом 13,5 млн доларів США і ще 10 млн витратив на проектні й підготовчі роботи, а також оренду землі", — наводить подробиці експерт.

Усі наведені цифри, за його даними, було підтверджено незалежним оцінювачем – міжнародною компанією Baker Tilly.

Однак до реалізації проекту реконструкції так і не дійшло.

"Землю, до речі, ще під час Януковича відібрали, а потім вже КМДА на чолі із нинішнім мером столиці і зовсім відкликала виділення землі та в односторонньому порядку припинила її оренду, відмовилась від обов’язків компенсувати віджаті інвестиції", — пише політтехнолог.

Наразі справа перебуває в українських судах, і за нею уважно стежить британське посольство. Але, за словами експерта, розгляд цього конфлікту може дійти також до міжнародного арбітражу.

"А це вже тріщина у британсько-українських відносинах", — вважає Постернак, оскільки між Україною та Великою Британією діє угода про взаємний захист інвестицій із прямим зобов’язанням дотримуватися прав інвестора у таких випадках.

"Якщо зараз воєнна допомога відповідально контролюється з боку державних та міжнародних механізмів, то будь-які бандитські кейси, особливо, коли до них дотичні місцеві чиновники, можуть стати фатальними", — додає експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вже після початку повномасштабної російської агресії компанія "Київ Термінал" запропонувала київській владі мирову угоду. Згідно з нею, інвестор відмовлявся від грошових вимог, якщо після завершення воєнного стану місто надасть компанії земельну ділянку для будівництва власним коштом об’єкта, важливого для пошкодженої війною столичної інфраструктури. Міська влада на пропозицію інвестора не погодилася.

Наступне засідання суду очікується 25 квітня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини