Головна Новини Бізнес економіка Коронавірус в Україні: чому карантин не допомагає уникнути рекордного зростання нових випадків COVID-19
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус в Україні: чому карантин не допомагає уникнути рекордного зростання нових випадків COVID-19

Незважаючи на посилення карантину в Україні, кількість нових випадків зараження коронавірусом оновлює рекорди. Експерти розповіли, як зробити карантин ефективним

5 серпня 2020, 19:53 comments3745
Поділіться публікацією:

В Україні в останні кілька тижнів стрімко зростає кількість нових випадків зараження коронавірусною інфекцією COVID-19. Так, за минулу добу діагноз підтвердився у 1271 осіб, що стало новим рекордом для нашої країни.

Коронавірус в Україні: чому карантин не допомагає уникнути рекордного зростання нових випадків COVID-19

Найбільше нових випадків зараження коронавірусом виявили у Львівській області — 156; в Києві — 150 і в Харківській області — 146 хворих. В цілому з початку спалаху в Україні коронавірусом заразилися 75 490 осіб.

Разом з тим нові карантинні обмеження жителі нашої країни часто сприймають негативно. Спроби уряду посилити карантин в тих чи інших містах стикаються з опором місцевої влади. Багато людей все менше носять маски в громадських місцях і дотримуються дистанції в 1,5 метри.

"Коментарі" разом з експертами розбиралися, як знайти "золоту середину" між необхідністю дотримуватися заходів безпеки й важливістю повноцінної роботи для бізнесу.

Коронавірус в Україні: все повинно бути розумно

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук зазначає, що Україна серйозно відстає від інших європейських країн за кількістю проведених тестувань. При цьому цілком природно, що збільшуючи кількість тестів, ми отримуємо більшу кількість інфікованих.

"Але зовсім не обов'язково, що ці люди кашляють, що у них починаються проблеми з легенями і так далі, — каже експерт. — Хвороба може бути безсимптомною. Так що головна загроза — це перевантаження медустанов, де лежать інфіковані з гострою формою протікання захворювання. Тобто, орієнтуватися потрібно не на нововиявлених носіїв коронавірусу, а на важко хворих, з кількістю яких не справляється медична система ".

Борис Кушнірук підкреслює, що практично всі компетентні джерела стверджують — вірус передається виключно повітряно-крапельним шляхом. Тобто, потрапляє в організм через дихальну систему.

"Відповідно, якщо забезпечувати в місцях масово скупчення людей (а не скрізь!) Масковий режим і соціальне дистанціювання, щоб у нас не висіли один на одному в черзі в супермаркеті, то ймовірність поширення вірусу значно знижується, — відзначає експерт. — Так що повинні бути розумні механізми реагування на виклики. І в цьому сенсі дії центральної влади, як мені здається, неадекватні ".

Той же мер Тернополя, нагадує Борис Кушнірук, заявив, що Київ підштовхує місцеву владу до того, щоб ті не збільшували кількість тестів — інакше є ризик опинитися в "червоній зоні".

"Політика центру спочатку неправильна, — упевнений експерт. — Якщо є території, де пік активної фази поширення захворювання, потрібно думати, чим допомогти. А не блокувати локдаунами, збільшуючи соціально-економічну напругу. А допомогти міг би Фонд коронавірусу, кошти з якого використовують незрозуміло на що. Тим часом, саме звідти потрібно черпати ресурси на медичне забезпечення особливо постраждалих регіонів, на збільшення фінансування для допомоги тим же людям похилого віку, які перебувають в зоні ризику. Щоб їм, наприклад, доставляли продукти додому. Те ж, що робиться у нас — це шалене вбивство економіки. При тому, що проблеми з ростом захворюваності теж не вирішуються ".

Коронавірус в Україні: командна робота влади

Кандидат економічних наук, магістр міжнародного права Олександр Шубін впевнений, що необхідно шукати "золоту середину". І в цьому сенсі ідеальним рішенням було б залучення місцевої влади до спільних з центром рішенням по карантинним заходам.

"Наразі у нас виходить цікава ситуація, — зазначає експерт. — Рішення про те, як має бути, приймається на центральному рівні. А от реалізація покладається на місцеву владу. Очевидно, що якщо значна кількість місцевих органів самоврядування, не згодні із запропонованими Києвом заходами, варто було б зібратися разом і прийняти колегіальні рішення ".

На місцях, підкреслює Олександр Шубін, краще відчувають настрої бізнесу, суспільства. І дивно, що центр просто спускає їм перелік "антікоронавірусних заходів", не спромігшись поцікавитися — чи готові їх виконувати.

"Це свідчить про певну кризу прийнятих рішень, — вважає експерт. — Причому подібного роду проблеми є не тільки в Україні. Антикарантинні бунти охоплюють і цілком благополучні країни Заходу. Але ж є і ті, де заходи, пов'язані із запобіганням поширенню вірусу, громадяни сприймають відносно спокійно. Чому не перейняти їх досвід? Упевнений, що прийняття відповідних рішень спільно центром, місцевими органами самоврядування, бізнесом, представниками найманих працівників допомогло б створити більш гнучкі схеми карантинних заходів. Лише так можна намацати ту саму "золоту середину", коли не страждали б робота транспорту, громадського харчування, сфери послуг і так далі ".

Коронавірус в Україні: (не) обов'язковий карантин

Відповідно до чинного законодавства, карантинні заходи, які рекомендує уряд, обов'язкового застосування не мають. І сам уряд це розуміє, підкреслює політичний та економічний експерт Валерій Клочок.

"Саме тому Кабмін усі наслідки за введення (не введення) відповідних карантинних заходів перекладає на місцеві органи влади, — зазначає він. — Викликає стурбованість і вибірковість щодо введення так званих "червоних і жовтих зон". Показова в цьому сенсі історія з Тернополем, де і мер, і депутати міськради висловили свою незгоду з, як вони заявили, "неадекватним рішенням" щодо віднесення міста до "червоної зони". Те ж саме стосується транспортного сполучення, в тому числі — заборони поїздів зупинятися в тому ж Тернополі ".

Різка реакція місцевої влади вже призвела до фідбеку (англ. Feedback "зворотна подача" — в широкому сенсі означає відгук, відгук, реакцію на будь-яку дію) з боку самого Кабміну. Зокрема, там визнали, що поїздам треба дати можливість зупинятися, а "зональність" того ж Тернополя потрібно міняти.

"Цілком зрозуміло, що дії уряду щодо введення певних карантинних заходів в ряді регіонів натикаються на опір на місцях, — вважає Валерій Клочок. — Представники місцевого самоврядування розуміють, що введення додаткових карантинних заходів покладе на лопатки економіку регіону, привівши до нового витка безробіття".

А попереду, нагадує експерт, місцеві вибори. І це лише посилює пікіровку між центром (звідти "закидають" на адресу місцевої влади, місцевих еліт, що ті експлуатують тему карантину лише заради того, щоб сподобатися виборцям) і місцевим органам самоврядування (звинувачує центр в нерозумінні місцевих проблем і вибірковий підхід при введенні карантинних заходів).

"Шукати" золоту середину "можна лише за допомогою місцевої влади, — впевнений Валерій Клочок. — Вона як ніхто розуміє проблеми села, міста, регіону. І саме вона може прийняти певні рішення — з оглядкою на ці проблеми і ситуацію з безпекою ".

Нагадаємо, на тлі пандемії коронавірусу робочий день виріс на 48 хвилин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини