Головна Новини Бізнес економіка Країни ОПЕК+ скасували зустріч: як це відіб'ється на цінах на нафту
commentss НОВИНИ Всі новини

Країни ОПЕК+ скасували зустріч: як це відіб'ється на цінах на нафту

Вартість нафти вже пішла вгору і може досягти рекордних максимумів

6 липня 2021, 08:39
Поділіться публікацією:

Організація країн-експортерів нафти і її союзники (ОПЕК+) скасували запланований на понеділок засідання, зруйнувавши надії на досягнення угоди про збільшення видобутку для задоволення зростаючого світового попиту на нафту. Про це пише CNN.

Країни ОПЕК+ скасували зустріч: як це відіб'ється на цінах на нафту

Зустріч ОПЕК+ не відбулася

Ціни на нафту виросли на новинах. Ціна на нафту марки Brent, світовий еталон, яка в цьому році зросла приблизно на 50%, зросла ще на 1% — до 77 доларів за барель. Нова дата зустрічі не була призначена після оголошення про скасування засідання.

"Дата наступної зустрічі буде визначена в належний час", — йдеться в офіційній заяві.

Ціни на нафту в США піднялися вище 75 доларів за барель минулого четверга, вперше майже за три роки й зараз торгуються поблизу 75,50 дол. Це чудове відновлення в порівнянні з квітнем 2020 року, коли нафта впала до негативних 40 дол. за барель.

Відскік був частково обумовлений зростанням попиту на бензин і авіапаливо в міру того, як обмеження на тлі пандемії коронавірусу стають слабкішими, і всі країни активно нарощують пасажиропотік.

Аналітики Уолл-стріт заявили, що тільки ОПЕК+ може прийти на допомогу, закачавши більше нафти для задоволення зростаючого попиту.

Проте, поставки стримуються через угоду між ОПЕК і союзниками, включаючи Росію, групою, яка називається ОПЕК+. Партнери лише поступово нарощували видобуток, яку вони агресивно відсунули на другий план під час торішнього нафтового краху.

ОАЕ, які в останні роки вклали значні кошти в збільшення власного видобутку, публічно заявили, що базовий рівень, виходячи з якого розраховується їх частка скорочення видобутку, занадто низький.

Міністр енергетики ОАЕ Сухайл Аль Мазруі заявив в минулі вихідні, що нинішня угода не була справедливою, стверджуючи, що Емірати були змушені втратити третину своєї здобичі, в той час, як іншим країнам було дозволено прокачувати більше в порівнянні з їх максимальною продуктивністю.

Протягом багатьох років ОАЕ і Саудівська Аравія були близькими партнерами, утворюючи найважливіший альянс в регіоні й потужну силу в рамках ОПЕК. Саудівська Аравія є фактичним лідером ОПЕК, а ОАЕ були її третім за величиною виробником у 2020 році.

Проте, відносини між двома країнами останнім часом були напруженими, і аналітики заявили, що це може привести до нинішнього глухого кута ОПЕК. Насправді деякі спостерігачі за ОПЕК бачать ризик того, що ОАЕ можуть взагалі покинути картель.

Нагадаємо, експерт пояснив, що зниження цін на нафту для України як країни-імпортера є позитивним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини