Головна Новини Бізнес економіка Кредит МВФ: чи отримає Україна всі обіцяні кошти
commentss НОВИНИ Всі новини

Кредит МВФ: чи отримає Україна всі обіцяні кошти

Експерти оцінили для видання «Коментарі» факт укладення нової угоди між Україною та МВФ, а також реалістичність отримання всієї суми кредиту

10 червня 2020, 11:03 comments1655
Поділіться публікацією:

У ніч на 10 червня стало відомо, що МВФ затвердив 18-місячне резервне угода для України з доступом до близько 5 млрд доларів США. Перший транш у розмірі 2,1 млрд дол. буде отримано в червні. Це нібито дозволить подолати складнощі, викликані епідемією коронавіруса. Між тим, перелік умов для отримання інших траншей залишається на даний момент невідомим.

Кредит МВФ: чи отримає Україна всі обіцяні кошти

"Доля наступних траншів невідома"

"Судячи з повідомлень ЗМІ, перша частина кредиту повинна надійти до держбюджету, на фінансування дефіциту, – зазначає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. – Це сьогодні важливо, так як бюджетні надходження просіли через карантинні втрати, а потреби у видатках високі, враховуючи і проголошені програми стимулювання економіки і бізнесу".

Сама сутність програми stand-by в тому, що гроші вибирають, якщо це необхідно, пояснює експерт.

"Тому доля наступних отримань поки невідома, – каже Ярослав Жаліло. – Якщо потреби не виникне, можливо, буде прийнято рішення повернутися до програми EFF, що підтримує зовнішню платоспроможність країни. На мою думку, така програма має набагато більшу цінність, так як, по-перше, стимулює внутрішні реформи, по-друге, дає набагато кращі сигнали зовнішнім інвесторам".

"Транш дають не задарма, а під умови"

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко вважає безумовним позитивом для України укладення нової угоди з МВФ і перерахування в найближчому майбутньому першого траншу.

"Ми знаходимося в дуже скрутному становищі. І хто б що ні говорив, МВФ надає "дешеві гроші". Дешевше тільки задарма. Транш нам даром не дають, а пропонують виконати певні умови, – зазначає Максим Степаненко. – Це так звані "маячки". Думаю, незабаром ми їх побачимо. Враховуючи, що українська влада так і зробила багато для отримання цього траншу (ухвалила закон про відкриття ринку сх-землі, банківський – він же антиколомойский – закон — ред.), умовами для отримання наступних траншів буде підтримка фінансової та бюджетної стабільності".

На думку експерта МЦП, мова може йти про недопущення роздування дефіциту бюджету, якихось діях в напрямку реалізації грамотної бюджетної політики.

"Можна припустити, що якщо законом про банки або про земельну реформу за рішенням Конституційного суду України щось станеться, то швидше, старі "маячки", старі вимоги повернутися в нові умови, – продовжує Максим Степаненко. – Але поки таких очікувань немає, так що можна сподіватися, що восени отримаємо другий транш. Всього ж, як відомо, дана угода передбачає отримання чотирьох траншів протягом 18 місяців".

"Уряд не виконає умови угоди"

Економічний експерт Владислав Банків сумнівається, що вся сума кредиту буде отримана. І станеться це, за його словами, "за давньою традицією співпраці з МВФ".

Для цього, впевнений експерт, будуть вагомі підстави. Зокрема, уряд не виконає всі умови угоди.

"Під використанням цих коштів для подолання наслідків, як я вважаю, фейкової пандемії, ми і МВФ, маємо на увазі різні речі, – зазначає Владислав Банків. – У розумінні МВФ, ці кошти будуть використовуватися для погашення раніше виданих кредитів і відсотків по них, що забезпечить макрофінансову стабільність як інструмент подолання кризи ініційованого ВООЗ".

На думку експерта, кінцеві умови отримання кредиту невідомі з-за того, що уряд Шмигаля ще не визначився з повним списком непопулярних рішень, які необхідно виконати.

"Чого варта, наприклад, вказане в що стала надбанням громадськості частині меморандуму вимога скасувати обмеження максимальної зарплати для держслужбовців на рівні 47 тисяч гривень, який було нещодавно введено! Як пряма вимога збільшити витрати держави на зарплати чиновникам, узгоджується з подоланням наслідків карантинного кризи?" – цікавиться Владислав Банків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини