Головна Новини Бізнес економіка 90% населення України може зіткнутися з бідністю в умовах тривалої війни - ООН
commentss НОВИНИ Всі новини

90% населення України може зіткнутися з бідністю в умовах тривалої війни - ООН

ПРООН співпрацює з київським урядом, щоб уникнути найгіршого сценарію краху економіки

16 березня 2022, 11:39
Поділіться публікацією:

9 з 10 українців можуть зіткнутися з бідністю та надзвичайною економічною вразливістю, якщо війна затягнеться протягом наступного року, знищивши економічні досягнення за два десятиліття, повідомляє Програма розвитку ООН (ПРООН) у середу, 16 березня. Про це повідомляє Reuters.

90% населення України може зіткнутися з бідністю в умовах тривалої війни - ООН

Адміністратор ПРООН Ахім Штайнер - фото з відкритих джерел

Адміністратор ПРООН Ахім Штайнер заявив, що його агентство співпрацює з київським урядом, щоб уникнути найгіршого сценарію краху економіки. 

"Якщо конфлікт буде тривалим, ми побачимо, що рівень бідності дуже значно підвищиться. Очевидно, що крайній кінець сценарію – це крах економіки в цілому. І це в кінцевому підсумку може призвести до того, що до 90% людей або опиняться за межею бідності, або піддадуться високому ризику (бідності)", — сказав Штайнер Reuters.

Межа бідності зазвичай визначається як купівельна спроможність від 5,50 до 13 доларів на людину на день, додав він у відеоінтерв’ю з Нью-Йорка. До того, як Росія почала своє вторгнення 24 лютого, приблизно 2% українців жили нижче межі 5,50 доларів, сказав він.

Головний радник уряду України з економічних питань Олег Устенко заявив минулого тижня, що вторгнення російських військ наразі знищило інфраструктуру на суму щонайменше 100 мільярдів доларів і що 50% українських підприємств повністю закриті. 

"За нашими оцінками, досягнення України за 18 років розвитку можна було б просто знищити за 12-18 місяців", – сказав Штайнер.

За його словами, ПРООН розглядає "перевірені" програми, які вона використовувала в інших конфліктних ситуаціях.

У звіті ПРООН зазначається, що екстрена операція з переказу готівки, вартістю близько 250 мільйонів доларів на місяць, покриє часткові втрати доходів 2,6 мільйонів людей, які, як очікується, впадуть у бідність. Більш амбітна програма тимчасового базового доходу, яка передбачає надання 5,50 доларів на день на людину, коштуватиме 430 мільйонів доларів на місяць.

Очікується, що економіка України скоротиться на 10% у 2022 році в результаті російського вторгнення, але прогнози можуть різко погіршитися, якщо конфлікт триватиме довше, йдеться у звіті співробітників МВФ, опублікованому в понеділок. 

Світовий банк у понеділок схвалив майже 200 мільйонів доларів додаткового та перепрограмованого фінансування для посилення підтримки Україною вразливих верств населення. Фінансування надходить на додаток до 723 мільйонів доларів, затверджених минулого тижня, і є частиною пакету підтримки в розмірі 3 мільярди доларів, який Світовий банк намагається отримати для України та її населення найближчими тижнями. 

Штайнер наголосив на важливості України для економіки інших країн, особливо для групи африканських держав, які, за його словами, отримують третину своїх поставок пшениці з України.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Ірина Верещук розповіла про поточну ситуацію в Маріуполі та кількість евакуйованих.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини