Головна Новини Бізнес економіка 450-й день великої війни РФ проти України: що з економіками двох країн – які прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

450-й день великої війни РФ проти України: що з економіками двох країн – які прогнози

Україна знайшла сили за допомогою партнерів функціонувати як держава, яка виконує свої соціальні зобов'язання

19 травня 2023, 16:32
Поділіться публікацією:

450-й день повномасштабної війни Росії проти України припав на 19 травня. Експерти вже розповіли виданню "Коментарі" про важливі військово-політичні висновки, а також зробили певні прогнози. А тепер ми попросили фахівців поділитися думками щодо економічних висновків – як для України, так і для країни-агресора – РФ.

450-й день великої війни РФ проти України: що з економіками двох країн – які прогнози

Економіка під час війни. Фото: з відкритих джерел

Головний висновок після 450 днів вторгнення в економічному плані – санкції діють, а світова підтримка дозволяє Україні воювати та виконувати свої внутрішні соціальні зобов'язання

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін наголошує, що стійка коаліція партнерів дозволила вистояти і Україні, і нашій економіці.

"Нам активно допомагають. Так, є значні втрати в економіці. Але держава виконає соціальні зобов'язання (зарплати, пенсії), банківська система України функціонує", – зазначає експерт.

За його словами, Росія явно не очікувала такого рівня загальносвітового обурення через її агресію, такий рівень санкцій.

"Той обсяг збитків, який зазнає країна-агресор, який нестиме далі, є вкрай болючим для російської економіки. І для можливості РФ відтворюватися як велика (як вона мріяла і чого вже точно не буде) або хоча б велика геополітично держава. Отже, – констатує Олег Пендзін, – головний висновок після 450 днів російського масованого вторгнення в економічному плані – санкції діють, а світова підтримка дозволяє Україні воювати та виконувати свої внутрішні соціальні зобов'язання. Можна заглиблюватися в інші моменти, включаючи курс, валютні резерви НБУ, перспективи відновлення економіки, наші втрати (наразі про понад 400 млрд доларів). Але це супроводжуючі елементи. Головне, наголошую, що Україна знайшла сили за допомогою партнерів функціонувати як держава, яка виконує свої соціальні зобов'язання".

Якщо говорити про перспективи – Україна точно буде членом ЄС, відновить економіку за допомогою партнерів. Все в України буде добре, запевняє експерт. Чого не скажеш про Росію.

"У країни-агресора все лише погіршуватиметься, зокрема загальноекономічна ситуація. Те, що зараз відбувається з Росією, схоже на те, що було з СРСР після накладення санкцій за введення радянських військ до Афганістану, – вважає економіст. – Радянський Союз витримав десять років. Але й рівень санкцій тоді був не таким масштабним, і нинішня Росія – зовсім не СРСР. Вона і менша, і слабша, і куди більш глобалізована. А санкції посилюватимуться, внутрішні проблеми – наростатимуть. Тож нічого хорошого РФ не чекає".

Малий та середній бізнес – головний двигун прогресу, головний ресурс економіки у воєнний час – залишається за бортом

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук міркує так:

"Якість макроекономічної політики українського уряду залишається недозволено низькою, про що свідчать параметри монетарної політики, збереження високої інфляції, хронічно високого дефіциту бюджету (під 25%), а також вкрай малі прогнози економічного зростання на цей і наступний рік. Європейський банк реконструкції та розвитку пророкує нам лише 1% зростання ВВП у 2023-му, Єврокомісія – 0,6%. Після падіння на 30% можна було очікувати значно швидшого підйому. Але його, на жаль, не передбачається. І в цьому частково відповідальність на уряді. Він поводиться як ящик, який приймає зовнішні пожертвування та кредити. І, схоже, на цьому вважає свою функцію вичерпаною. Приймати, розподіляти – і вся "економічна політика". Жодної стратегії, що відповідає воєнному часу, у діях Кабміну не проглядається".

Бізнес-клімат в Україні не стає кращим, зазначає експерт. Більше того, після 1 липня погіршуватиметься – через рішення уряду поновити довоєнний режим сплати податків, поновити акцизи на паливо. При цьому не змінюється режим блокування ПДВ-накладних.

"Анонсуються деякі проекти, але насамперед для великого бізнесу. А малий і середній – головний двигун прогресу, головний ресурс економіки у воєнний час – залишається за бортом. У результаті маємо реальне безробіття під 25% і дуже сумні перспективи через шалену регуляторку, яка виглядає засланим ворогом в український тил. Тож перспективи, м'яко кажучи, не дуже добрі, – вважає Ярослав Романчук. – За такого розкладу кількість людей, готових повернутися в Україну і робити тут бізнес, неухильно скорочуватиметься. І після перемоги кількість проблем, з якими ми зіткнемося, буде величезною. Демографічна яма, брак людського капіталу, ненормальна зарегульованість та податки, проблеми з доступом до ресурсів – усі ці фактори обіцяють нам у майбутньому соціально-економічний Майдан".

У свою чергу Росія, ця імперія зла, безумовно, приречена, упевнений експерт. Але впаде вона не так швидко, як нам би хотілося.

"Поки що ми бачимо, що РФ користується цинізмом Індії, Китаю, Туреччини, які допомагають їй обходити санкції. На жаль, у сучасному світі гроші кермують, прибутки керують. І навіть багато європейських компаній через різний "схематоз" постачають товари до РФ, – наголошує Ярослав Романчук. – Середньостроковий прогноз для країни-агресора є вкрай негативним. Але кілька років вона ще може протягнути. Є запаси, є внутрішній ринок, є досить грамотна макроекономічна політика, яка, хоч як парадоксально, за якістю вища, ніж в Україні. Ми у своїх західних партнерів могли б попросити інтелектуальну допомогу, щоби змінити свою макроекономічну політику. Тим самим прискоривши реформи, збільшивши довіру до нас. Але це, на жаль, ні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — 450-й день повномасштабного вторгнення Росії : основні висновки — до чого готується Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини