Головна Новини Бізнес економіка Мінус мільйони: як Україна втрачає працівників та що це означає для економіки
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінус мільйони: як Україна втрачає працівників та що це означає для економіки

Україна на порозі демографічної кризи: нестача кадрів загрожує економічному зростанню

22 липня 2024, 13:52
Поділіться публікацією:

Україна стикається з серйозним дефіцитом робочої сили, що може поставити під загрозу амбітні плани економічного зростання. За словами заступниці міністра економіки Тетяни Бережної, для досягнення щорічного зростання ВВП на 7% до 2030 року країні необхідно додатково 4,5 мільйона працівників.

Мінус мільйони: як Україна втрачає працівників та що це означає для економіки

Україна на порозі демографічної кризи. ФОТО FEEDC.COM

Основними причинами кадрового дефіциту є війна, виїзд українців за кордон та внутрішня міграція. Якщо у 2021 році офіційний ринок праці нараховував 11,5 мільйона працівників, то у 2023 році ця цифра скоротилася до 9 мільйонів.

Попри складну ситуацію, за підсумками першого півріччя 2024 року ВВП України зріс на 4,1%, а зростання за підсумками року очікується на рівні 3,5%. Проте, за словами першого заступника міністра економіки Олексія Соболєва, прогнозні макропоказники на 2025-2027 роки залежать від багатьох факторів, включаючи безпекову ситуацію.

"Що стосується прогнозних макропоказників на 2025–2027 роки, то базовий сценарій, затверджений нещодавно урядом, враховує, як безпекові фактори, так і інші чинники, частина яких випливає із безпекової ситуації", — сказав Соболев.

Кадровий дефіцит ставить перед Україною серйозні виклики. Для забезпечення економічного зростання необхідно не лише залучити нових працівників, а й створити умови для їхньої продуктивної праці. Це вимагає інвестицій в освіту, розвиток інфраструктури та створення сприятливого бізнес-клімату.

Читайте також на порталі “Коментарі” — Незважаючи на те, що повномасштабна війна в Україні продовжується, у 14 областях ринок праці показує цілковите відновлення і пропонує більше вакансій, ніж у лютому 2022 року. Найбільший приріст пропозицій роботи у квітні: Рівненська (+11%), Тернопільська, Закарпатська, Чернівецька та Житомирська області (по +10%). Про це пише видання "Коментарі", посилаючись на дослідження порталу Work.ua.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини