Головна Новини Бізнес економіка На складах українських ТЕС катастрофічно не вистачає вугілля: чи зміниться вартість тарифів
commentss НОВИНИ Всі новини

На складах українських ТЕС катастрофічно не вистачає вугілля: чи зміниться вартість тарифів

Дефіцит вугілля для виробництва електроенергії напряму пов'язаний із черговим збільшенням тарифів

26 серпня 2021, 19:23
Поділіться публікацією:

Чи буде в   домівках українців світло сьогодні й завтра, адже на складах  ТЕС завезеного палива  для виробництва електроенергії  накопичено у 2 рази менше, ніж  це потрібно в серпні. Про це інформує державна компанія "Укренерго", аналізуючи роботу національної енергосистеми.

На складах українських ТЕС катастрофічно не вистачає вугілля: чи зміниться вартість тарифів

На українських ТЕС катастрофічно не вистачає вугілля (фото з відкритих джерел)

"Ситуація з накопиченням вугілля на складах ТЕС не змінюється і залишається критичною. Станом на ранок 25 серпня на складах ТЕС знаходиться 750 тис. тонн вугілля, що на 1,7% менше, ніж на початок попереднього тижня (16 серпня — 763 тис. тонн). Разом з тим збільшилися запаси газового вугілля в порівнянні з початком попереднього тижня — на 2,2% до 501 тис. тонн (16 серпня — 490 тис. тонн). Це є наслідком зменшення виробництва електроенергії на ТЕС протягом вихідних днів. В результаті за останні три дні запаси газового вугілля збільшилися на 33,2 тис. тонн", — повідомляють фахівці компанії.

Загалом, для потреб національних ТЕЦ станом на 25 серпня заготовлено 168 тис. тонн палива. Але цього недостатньо, ще й менше майже на 10 відсотків, ніж це було 16 серпня.

 Дефіцит вугілля для виробництва електроенергії напряму пов'язаний із черговим збільшенням тарифів. Адже коли його не вистачатиме, паливо терміново потрібно купувати в інших країнах, витрачаючи для цього більші кошти. Саме з цієї причини тарифи для рядових споживачів можуть знову піднятись.

 Довідково: в нашій країні розпочались перебої з паливом з літа 2014 року, коли розпочалась війна на сході й припинили свою роботу шахти, які розташовані на території Донбасу. З цієї причини уряд почав купувати вугілля за кордоном.

"В січні-березні 2021 року країна  збільшила валютні витрати на імпорт кам'яного вугілля та антрациту, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 0,5% — до 474,5 млн дол.",-  зазначають фахівці державної компанії.

 В середині липня через нестачу вугілля були відключені 14 енергоблоків на ТЕЦ і ТЕС, а через виведення в аварійний ремонт не працювали ще 9 енергоблоків теплових станцій. У роботі залишалися 35 енергоблоків ТЕС і ТЕЦ.

Посадовець РНБО Олексій Данилов, коментуючи цю ситуацію в електроенергетиці, "просив не турбуватися через масову зупинку теплових енергоблоків і запевнив, що все буде добре".

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) наклала штрафні санкції на великі приватні компанії, де  виробляють теплову енергію на суму  6 мільйонів гривень. З цієї причини, що вони не потурбувались про достатні запаси палива і цим самим сприяли виникненню кризової ситуації  на ринку  електроенергії минулої зими.

 Нагадаємо, що видання "Коментарі" повідомляло про те, що бізнес в РФ та вугілля з окупованого Донбасу.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини