Головна Новини Бізнес економіка На тлі блокади «зернової ініціативи» Україна збільшує тоннажність суден
commentss НОВИНИ Всі новини

На тлі блокади «зернової ініціативи» Україна збільшує тоннажність суден

За минулий тиждень Україна експортувала 1,1 мільйон тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

14 лютого 2023, 10:04
Поділіться публікацією:

Загалом з деблокованих портів вийшло 25 суден. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, інформують "Коментарі".

На тлі блокади «зернової ініціативи» Україна збільшує тоннажність суден

Фото: https://business.diia.gov.ua


Зокрема, країна поставила 54 тисячі тонн пшениці до Шрі-Ланки, 57 тисяч тонн – до Бангладешу, а 90 тисяч тонн до Кенії, Тунісу та Єгипту.


У відомстві зазначили, що у порівнянні з попереднім тижнем, обсяг експорту через порти Великої Одеси збільшився на 152 тисячі тонн. Водночас продовжує знижуватися показник заходу нових суден під завантаження. Так, минулого тижня порти Великої Одеси прийняли тільки 16 суден, тоді як позаминулого – 25.


Це пов‘язано з перешкоджаннями російської сторони в проведенні інстепекцій суден з українським збіжжям у Босфорі. Саботаж "зернової ініціативи" є частиною російської агресії проти України. Перешкоджання інспекціям триває з грудня, ворог вигадує різні необґрунтовані, а іноді абсурдні приводи, щоб не випустити наш вантаж. Тож станом на 12 лютого перевірки очікують 145 суден, з яких 122 – прямують до українських портів за агропродукцією.


Наразі в портах Великої Одеси перебувають 18 суден. На них завантажують 584,5 тисячі тонн українського продовольства, зауважили у відомстві. По "зерновому коридору" після інспекції рухається тільки 1 судно.


"Задля того, аби збільшити обсяг експорту в поточних умовах і зменшити час простою, буде збільшено тоннажність суден, які беруть участь в Ініціативі. Зокрема, для зернових – з 20 тисяч тонн до 25 тисяч тонн, а для олії — з 6 тисяч тонн до 10 тисяч тонн. Враховуючи, що середня кількість інспекцій вхідного флоту становить тільки 2,5 судна на добу, то збільшення обсягу слід очікувати через півтора місяця", — наголосили в міністерстві. 


Загалом з 1 серпня з портів Великої Одеси вийшло 732 судна, які поставили на зовнішні ринки 21 мільйон тонн українського продовольства. Приймаюча сторона — це переважно країни Азії, Європи та Африки. Якби "зерновій ініціативі" не чинили перешкод навмисно, обсяг склав би понад 35 мільйон тонн, додали у відомстві. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини