Головна Новини Бізнес економіка Нацбанк змінює правила обміну валют
commentss НОВИНИ Всі новини

Нацбанк змінює правила обміну валют

У відповідь на спровоковану паніку та ажіотаж з обміном стодолларових купюр Нацбанк запровадив нові правила

20 червня 2023, 22:44 comments2195
Поділіться публікацією:

Через не обумовлену ніякими об'єктивними причинами паніку та ажіотаж на ринку обміну валюти, зокрема стодоларових купюр, Нацбанк вирішив запровадити більш жорстке регулявання. Про це повідомлять "Коментарі" з посиланням на пост голови НБУ Андрія Пишного в Фейсбуці.

Нацбанк змінює правила обміну валют

НБУ змінює правила обміну валюти

За його словами деякі банківські установи та обмінники спровокували паніку своїми вимогами до "білих" доларових купюр, більш раннього року випуску. Їх міняли за більш низьким курсом, аніж "сині" купюри, надруковані пізніше. Андрій Пишний нагадав про рівнозначність цих купюр, а також грошових номіналів інших країн, надрукованих у різні роки. На їх обмінний курс також не повинна впливати суб'єктивна оцінка зношенності купюри, яку візуально, на свій розсуд, провадить касир. Якщо купюра пройшла перевірку на справжність, вона має бути обміняна на загальних підставах, наголосив голова НБУ.

- Щоб унеможливити подібні недоброчесні спекуляції та мінімізувати непорозуміння, сьогодні Національний банк ухвалив зміни до своєї "нормативки" – скасував визначення незначного зношення банкнот та заборонив фінустановам відмовляти клієнтам у обміні валюти, якщо лічильник чи детектор на касі підтвердив справжність банкнот, — написав Андрій Пишний. - Це значить, що  касир не може "на око" оцінювати справжність банкнот чи їх стан та відмовляти в здійсненні валютно-обмінної операції, бо йому здалося, що десь не співпадає малюнок чи не такий колір. Отже, ми повністю прибираємо людський чинник!

У разі вчинення банками описаних порушень, НБУ буде розцінювати їх дії, як прояв шахрайства та застосувувати до порушників санкції.

"Національний банк, в залежності від рівня вчиненого правопорушення, застосовуватиме заходи впливу, які передбачають і суттєві штраф у розмірі до 400 000 гривень для банків, які незабаром будут збільшенні за суттєві порушення та у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи, для небанківських установ", — розповів Андрій Пишний.

Банкноти попередніх років випуску, які є законним платіжним засобом у іноземній державі, є дійсними, отже, їх можна обмінювати на гривні  в будь-який час, наголошують в НБУ.

Тим часом, Лавров видав нові погрози щодо війни в Україні.

Україна повернула трьох полонених з Угорщини

А вчені на Енцеладі знайшли ключовий елемент для існування життя



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Вася Продавець

21 червня 2023, 09:58

НУ ШО САБАЧКI будете тепер менять як мыленькi)))))


Новини