Головна Новини Бізнес економіка «Нафтогаз» блокує видачу ліцензій новим постачальникам газу, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

«Нафтогаз» блокує видачу ліцензій новим постачальникам газу, - експерт

Експерт звертає увагу на те, що "Нафтогаз" намагається посилити монополію на ринку газу

24 лютого 2021, 11:28
Поділіться публікацією:

Ухвала про забезпечення адміністративного позову, прийнята Окружним адміністративним судом м. Києва по відношенню до 16 постачальників природного газу є, по суті, атакою на приватний роздрібний бізнес постачальників газу з боку "Нафтогазу України", який відчуває проблеми з нарощуванням власної клієнтської бази. Про це заявив експерт газового ринку Валентин Землянський, коментуючи постанову Окружного адмінсуду Києва, яка передбачає блокування видачі ліцензій ряду нових постачальників газу і заборону на виставляння діючими постачальниками рахунків за спожитий газ своїм клієнтам, пишуть "Українські новини".

«Нафтогаз» блокує видачу ліцензій новим постачальникам газу, - експерт

Поставка газу

"Як можна заборонити постачальникам виконувати свої обов'язки, які прописані в законі? "Нафтогаз" намагається задушити, таким чином, приватний роздрібний бізнес на ринку газу", — вважає Валентин Землянський.

Експерт нагадав, що "Нафтогаз" ніколи не приховував своїх планів зайняти максимально великий обсяг роздрібного ринку газу.

"Вони можуть демпінгувати, вони можуть вибити ціною будь-якого іншого постачальника, тому що у них є постійний доступ до дешевого українського газу "Укргазвидобування". Якщо ми хочемо будувати нормальний ринок, то починати потрібно було з відкриття доступу до "Укргазвидобування", щоб забезпечити населення дешевшим газом. Однак для того, щоб реалізувати таке рішення, потрібна політична воля, яка переважить бажання "Нафтогазу" самостійно розпоряджатися всім газом державного видобутку", — нагадав Валентин Землянський.

За словами експерта, якщо не вжити заходів зараз, то після закінчення контракту Андрія Коболєва в 2024 році ми ризикуємо отримати замість газового ринку випалену землю

Землянський висловив упевненість, що постачальники будуть оскаржувати рішення Окружного адмінсуду Києва. Він вважає, що подібні процеси впливають на репутацію газового ринку України та є стримуючими факторами для приходу в Україну іноземних інвесторів.

Нагадаємо, 8 лютого Окружний адмінсуд Києва у справі №640 / 2658/21 прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову НАК "Нафтогаз України", яким тимчасово до розгляду справи по суті заборонив НКРЕКП видавати ліцензії на постачання природного газу таким компаніям "Вінниця-Газзбут", "Волинь-Газзбут", "Дніпропетровськ-ГазГаззбут", "Житомир-Газзбут", "Закарпат-Газзбут", "Запо-Газзбут", "Івано-Франківськ-Газзбут", "Кіевобл-Газзбут", "Рівне-Газзбут", "Суми-Газзбут", "Харків-Газзбут", "Чернівці-Газзбут", "Чернігів-Газзбут".

Крім того, Окружний адмінсуд Києва тимчасово заборонив чинним постачальникам природного газу "Вінниця-Газзбут", "Волинь-Газзбут", "Дніпропетровськ-Газзбут", "Житомир-Газзбут", "Запоріжжя-Газзбут", "Івано-Франківськ-Газзбут", "Київоблгаззбут", "Рівне-Газзбут", "Суми-Газзбут", "Харків-Газзбут", "Чернівці-Газзбут", "Чернігів-Газзбут", "Миколаїв-Газзбут", "Львів-Газзбут", "Хмельницьк-Газзбут", "Закарпатгаззбут" виставляти побутовим споживачам рахунки за спожитий природний газ до січня 2021 року.

Нагадаємо, один з незалежних постачальників газу для населення в Україні запустив неоднозначну рекламу для споживачів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини