Головна Новини Бізнес економіка Нафтові гойдалки: як зростання цін відбивається на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Нафтові гойдалки: як зростання цін відбивається на Україні

Експерти спрогнозували наслідки нафтових гойдалок

9 березня 2021, 13:29
Поділіться публікацією:

Ф'ючерси на нафту марки Brent в понеділок вперше з початку пандемії COVID-19 підскочили вище 70 доларів за барель. Сьогодні вони торгуються по 68,63 доларів за барель, що теж досить високий показник. Зростання цін, зокрема, стався після повідомлень про напади на нафтові об'єкти Саудівської Аравії. Але причина не тільки в цьому. "Коментарі" запитали експертів, чому відбуваються нафтові гойдалки, як це відбивається на Україні та чого очікувати далі.

Нафтові гойдалки: як зростання цін відбивається на Україні

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Доля ціни на нафту в 2021 році в значній мірі знаходяться в руках членів ОПЕК"

Максим Білявський, провідний експерт Центру Разумкова, зазначає, що ціна на сиру нафту марки Brent, яка є міжнародним еталоном, підвищилася більш ніж на дві третини з кінця жовтня 2020-го.

"Сьогодні вона становить 68 доларів за барель. Причиною цього є оптимізм на фінансових ринках, викликаний появою вакцини від коронавірусу. На зростання котирувань також вплинуло незначне скорочення видобутку і заповнення Китаєм, найбільшим споживачем нафти, всіх сховищ", — пояснює Максим Білявський.

На його думку, постійне зростання цін на нафту з кінця минулого року може означати початок нового нафтового суперциклу на тлі відновлення світової економіки після пандемії.

"Разом з цінами на чорне золото, зростає вартість валют нафтовидобувних держав: російський рубль, канадський долар і норвезька крона особливо сильно виграють від зростання цін на нафтовому ринку, — відзначає експерт. — Наприклад, норвезька крона з моменту мінімальної позначки в березні 2020 го зросла майже на 40% і відношенні до долара. Канадський долар додав 12%, а російський рубль 7%".

За словами Максима Білявського, доля ціни на нафту в 2021 році в значній мірі знаходяться в руках членів ОПЕК. І залежить вона від того, яку кількість нафти вони вирішать повернути на ринок.

"Цілком ймовірно, що у IІ кварталі 2022 року, після відновлення світової економіки, котирування підвищаться до 100 доларів за барель. Подібних значень не було з 2014 року", — підкреслює провідний експерт Центру Разумкова.

"Існує потенціал для зростання цін"

Експерт з енергетичних питань, директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, підкреслює, що вартість основних марок нафтопродуктів у роздрібній мережі зберігає потенціал подальшого зростання в діапазоні 1,25-1,7 грн / л.

За його словами, розрахунок заснований на вивченні динаміки зростання цін на світовому ринку і на внутрішньому оптовому ринку України з листопада 2020 року, коли світові ціни на нафту і нафтопродукти почали зростання з позначки $ 37 / бар, додавши на даний момент на ринку Північного Заходу Європи 81% ($ 67 / бар). При цьому бензин А-95 на тому ж ринку за той же час зріс з $ 357 до $ 629 / т (76%), а дизпаливо — з $ 315 до $ 553 / т (75,5%).

"В Україні за аналогічний період темпи зростання цін на бензин і дизпаливо були значно нижче, — зазначає Сергій Куюн. — Так, оптова (закупівельна) ціна на бензин А-95: піднялася: 25 500 до 33 230 грн / т (5,83 грн / л, 30,3%); вартість дизпалива зросла з з 19 420 до 26 060 грн / т (5,51 грн / л, 34,2%). Середні ціни на автозаправних станціях виросли на бензин А-95 з 24,19 до 28,33 грн / л (4,14 грн / л, 17,1%), на дизпаливо — з 23,46 до 27,73 грн / л (4,27 грн / л, 18,2%). Таким чином, ми бачимо істотне випередження темпів зростання закупівельних цін, які жорстко прив'язані до світових, над підвищенням цін на АЗС. Саме тому слід говорити про значний потенціал зростання: для бензину — близько 1,70 грн / л, для дизпалива — 1,25 грн / л".

Директор "Консалтингової групи А-95" також зазначає, що існує потенціал для зростання цін. Впливати на це будуть збереження високих цін на нафту в світі, а також прогнози щодо подальшого зростання — в зв'язку з продовженням домовленості найбільших нафтовидобувних країн (ОПЕК) про подальше обмеження виробництва сировини.

Раніше експерт спрогнозував, на скільки зростуть ціни на бензин і дизпаливо в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини