Головна Новини Бізнес економіка Податкової міліції більше не буде: як створення Бюро економічної безпеки відіб'ється на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Податкової міліції більше не буде: як створення Бюро економічної безпеки відіб'ється на Україні

Експерти розповіли про плюси і мінуси створення Бюро економічної безпеки в Україні

31 січня 2021, 21:19 comments1335
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ), який ліквідує податкова міліція. Також у Служби безпеки України (СБУ) забирають можливість займатися економічними злочинами і прийняли за основу пов'язані з цим законопроект про реформу СБУ. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" плюси і мінуси цих рішень, а також розповіли, що могло бути краще, що гірше і чому.

Податкової міліції більше не буде: як створення Бюро економічної безпеки відіб'ється на Україні

Бюро економічної безпеки. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Під контролем єдиного органу

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак звертає увагу, що закон про об'єднання в одному правоохоронному органі всіх, хто має право розслідувати економічні злочини, вже давно стояв на порядку денному.

"Відповідні обіцянки давав ще президент Віктор Ющенко. І кожен наступний, в тому числі під час виборчої кампанії. Обіцяв це і Володимир Зеленський. Лише у вересні минулого року законопроект про БЕБ прийняли в першому читанні. А на цьому тижні, нарешті, підтримали в цілому. Коли БЕБ запрацює, є шанс, що бізнесу зможе дихати вільніше, ніж раніше ", — вважає Тарас Козак.

Він пояснює, що раніше в ту чи іншу компанію по одному і тому ж кримінального провадження могли прийти представники СБУ, МВС (Нацполіція), податкової. І всі вони, по суті, "кошмарили" бізнес.

"Жахає статистика розкриття економічних злочинів. Це лише малий відсоток від понад мільйон виробництв, — підкреслює Тарас Козак. — Практика була така: відкривається кримінальне провадження і бізнесмен, фактично, підвішується на гачок. При наявності кримінального провадження щодо його компанії, йому стає в рази складніше відкрити рахунок в банку, укладати контракти ... Силовики, податківці, намагалися змусити бізнесменів стати більш гнучкими, пропонуючи незаконні методи закриття, по суті, фіктивних кримінальних проваджень ".

За словами експерта, тепер функції розслідування економічних злочинів переходить від МВС і СБУ до БЕБ. А податкова міліція, ліквідована на папері, але продовжує функціонувати, реально припинить своє існування, як тільки БЕБ почне свою роботу. Відповідно до закону, це можливо, як тільки новий орган, де буде працювати 4 тисячі осіб, укомплектують на 30%. Прописано і те, що податкова міліція ліквідується не пізніше, ніж через 6 місяців з дня набрання чинності законом "Про Бюро економічної безпеки".

Тарас Козак попереджає: "Не факт, що залишилися у них можливості представники МВС і СБУ не будуть використовувати проти бізнесу. Наприклад, стаття про фінансування тероризму може бути застосована до будь-якого торговця квітами. І досить для цього повідомлення від аноніма. Упевнений, не можна зупинятися на прийнятих законі про створення БЕБ і законопроекті №3196-д (замінює закони України "Про Службу безпеки України" та "Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України" і передбачає зміни до 26 законів і кодексів, серед іншого, ліквідуються спецпідрозділу СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю — ред.). Потрібно і далі проводити реформи СБУ і МВС, звільняючи їх від невластивих їм функцій, а бізнес — від тиску представників спецслужби і правоохоронців ".

Ризики після появи БЕБ

Експерт Українського інституту політики (УИП), магістр державного управління Володимир Воля вважає, що закон про БЕБ несе в собі низку ризиків.

"Нечітко прописані деякі напрямки роботи Бюро економбезопасності. Створюється можливість для широкої трактування повноважень і сфер діяльності того, що буде моніторити нова служба. Це поле для зловживань, — попереджає експерт УИП. — І, звичайно, головним ризиком залишається людський фактор. Припускаю, що БЕБ формуватимуть багато в чому із залученням старих кадрів. І навіть після відповідної перевірки там може виявитися чимало людей, які працюють за старими схемами і мають досвід інтерпретації існуючих норм законодавства — для того, щоб зловживати і діяти ширше, ніж наказано законом ".

Володимир Воля не виключає, що новий орган, як і багато створені до нього, не виправдає очікувань.

"З огляду на, що економічні злочини часто пов'язані з корупцією, не виключено, що буде конфлікт інтересів у БЕБ і раніше створених антикорупційних органів. Можливо і те, що в силу конструкційних помилок (умисних або не навмисний), БЕБ тривалий час не зможе вийти на нормальний режим роботи. Будуть проблеми, збої, конфлікти, — попереджає експерт. — В результаті перехідний період може призвести до того, що частина справ, які зараз розслідуються податковою міліцією, будуть розслідуватися неефективно. А нова структура, ще не виведена в нормальний режим, теж не зможе працювати ефективно. І це створить можливості для якихось махінацій (в тому числі, кого-то врятувати від відповідальності) ".

Реформа СБУ, яка частково пов'язана зі створенням БЕБ, безумовно, необхідна, вважає Володимир Воля. Але закликає не рубати з плеча, щоб в результаті не отримати вже позбавлену частини функцій СБУ — і ще не вміє вирішувати завдання по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю БЕБ.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чим займатиметься Бюро економічної безпеки в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини