Головна Новини Бізнес економіка Наслідками прийняття закону №691-IX є гальмування кредитування і втрата довіри - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Наслідками прийняття закону №691-IX є гальмування кредитування і втрата довіри - ЗМІ

Законодавство України не сприяє дисципліні розрахунку за кредитами, вважають експерти

4 лютого 2021, 12:51
Поділіться публікацією:

Внаслідок  пандемії в Україні погіршилося матеріальне становище населення, і проблему частково могло б вирішити споживче кредитування. Але у Верховній Раді прийняли закон №691-IX, який призвів до того, що обсяги кредитування скоротилися. Про це повідомили журналісти ZN.UA в своєму розслідуванні.

Наслідками прийняття закону №691-IX є гальмування кредитування і втрата довіри - ЗМІ

Кредитування в Україні / фото Країна

Закон, який передбачає недопущення санкцій проти неплатників по кредитах під час дії карантину привів до того, що окремі боржники перестали повертати кредити, що призвело до зростання прострочення на 24%.

До проекту на етапі підготовки були зауваження у експертів науково-експертного управління і юридичного управління парламенту, а Національний банк вказував, що частина кредитів внаслідок таких кроків може стати непрацюючими.

При цьому, на даний момент Україна лідирує за обсягами проблемних кредитів в портфелях банків (понад 42%, на 450 млрд грн). А тепер банки змушені проводити більш глибокі перевірки позичальників і частіше їм відмовляти.

"Ініціатива про скасування штрафів за прострочення платежів по кредитах виглядає нібито непоганою. Але необхідно розуміти, що вона допомагає як сумлінним клієнтам банків, так і боржникам, які отримали можливість не платити. Банки виявилися в програшній ситуації. Ситуація відбивається на сумлінних клієнтів банків. В реальності великі ризики через слабкі інструментів впливу і гіршої дисципліни клієнтів рівні великих відсотків по кредитах і меншою їх доступності", — пояснив ситуацію експерт МЦПД Єгор Киян.

За словами Кіяна, платити по кредиту боржникам в будь-якому випадку доведеться, і вони крім того можуть зіпсувати собі кредитну історію, адже прострочення буде вказане. Також він вказав на ще одну проблему:

"Відкритим залишилося питання чи можуть банки стягувати штрафи через 30 днів після карантину. В законі прописано, що банки не можуть стягувати штрафи, але не прописано, що не можуть нараховувати штрафи за прострочення. Боржники можуть виявитися в ситуації, коли штрафи за неплатежі стануть великими і їх банки зможуть стягнути", — вважає експерт.

Експерт Геннадій Рябцев вважає, що компенсація за неплатежі могла б бути проведена з держбюджету, а якщо грошей не буде, то це "золота жила для правоохоронців, адже тоді повинні сісти ті, хто "забув", що держава повинна мати резерви".

Проблема неплатежів змусила НБУ звернутися до МВФ з питанням про можливість створення спеціальних судів:

"Ми обговорюємо варіант створення в Україні спеціалізованого суду або палати суду, який буде розглядати питання між кредиторами і позичальниками", — заявляв глава НБУ Кирило Шевченко.

Ініціатива про скасування штрафів виявилася необґрунтованою, а подібні закони, які створює профільний комітет Ради з подачі таких депутатів, як Олександр Дубинський, гальмують споживче кредитування і порушують баланс інтересів кредиторів і боржників. І це ніяк не відповідає інтересам клієнтів банків і держави в питанні розвитку кредитування, вважають автори матеріалу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини