Головна Новини Бізнес економіка Найбагатші люди тікають з Норвегії: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Найбагатші люди тікають з Норвегії: яка причина

Мільярдери та мільйонери тікають з Норвегії через підвищення податку на багатство.

11 квітня 2023, 18:17 comments1588
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Понад 50 мільярдерів та мільйонерів залишили Норвегію через незначне підвищення податку на багатство. Керівна коаліція уряду Норвегії підвищили податок на 0,1%. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання The Telegraph.

Найбагатші люди тікають з Норвегії: яка причина

Норвежці тікають від сплати податку на багатство. Фото з відкритих джерел

Лейбористська коаліція Норвегії підвищила податок на багатство з 1% до 1,1%, чим спровокувала рекордну кількість відтоку найбагатших людей країни.

"Важкий вибір був зроблений. Я переїхав з Аскера, Норвегія, до Лугано, Швейцарія", – написав у вересні минулого року найбільший платник податків Норвегії та акціонер інвестиційної компанії Aker ASA К’єлл Інге Рокке.

Рокке є одним з найбільших мільярдерів, що залишили країну. Його статки оцінюються у 19,6 млрд крон (72 млрд гривень). Його переїзд коштуватиме Норвегії 175 мільйонів норвезьких крон на рік. За даними норвезького видання Dagens Naeringsliv, 50 заможних громадян виїхали з країни. Це більше ніж загальна кількість тих, хто виїхав з Норвегії за останні 13 років.

Професор Норвезької бізнес-школи Оле Гємс-Онстад оцінює, що загальний статок тих, хто залишив країну становить щонайменше 600 млрд норвезьких крон (понад 2 трильйони гривень).

"На мій погляд, це трохи схоже на Brexit. Норвегія не відома тим, що приймає шкідливі для неї рішення, тому відтік підприємців є своєрідним шоком", — говорить Гємс-Онстад.

Більшість з багатих норвежців обирають Швейцарію. Такий вибір може здатись дивним, адже в країні існує податок на багатство на рівні 4%. Однак країна пропонує громадянам, які живуть, проте не працюють у Швейцарії пільговий, одноразовий податок на витрати, а не на доходи та активи.

Через значний виїзд своїх громадян у Норвегії заявила, що розглядає можливість створити "податок на виїзд". Таким чином особа повинна буде заплати податок від свого доходу у момент виїзду з країни.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, про рейтинг "прозорості" міст України 2023: хто очолив список.

Також "Коментарі" писали про вартість великоднього кошика у 2023 році, яка буде рекордною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини