Головна Новини Бізнес економіка Найбільші нафтогазові компанії РФ втратили майже половину виручки: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Найбільші нафтогазові компанії РФ втратили майже половину виручки: деталі

Доходи російських нафтогазових компаній скоротилися майже вдвічі

30 листопада 2023, 21:13
Поділіться публікацією:

У січні-вересні 2023 року виручка найбільших російських нафтогазових компаній впала на 41%. Про це з посиланням на дані Центробанку РФ повідомляє видання The Moscow Times, пише портал "Коментарі".

Найбільші нафтогазові компанії РФ втратили майже половину виручки: деталі

РФ втрачає доходи від нафти і газу. Фото з відкритих джерел

Падіння доходів російських компаній, пише видання, пов'язане з погіршенням цінової кон'юнктури, зниженням обсягів експорту нафти на тлі посилення санкцій, а також перебудовою логістичних ланцюжків і фінансових потоків.

Зазначається, що обсяги експорту нафти системою "Транснєфті" за 9 місяців впали на 8%, а середня ціна нафти Urals опустилася на 26%.

Якщо цього року барель російської нафти експортувався в середньому по ціні $59,54, то у 2022 році — по $80,58.

"Введення стелі цін на російську нафту і нафтопродукти призвело до переорієнтації експортних потоків на Азію та Африку, проте в результаті подорожчала логістика, збільшилися транзакційні витрати, а частина платежів приходять із затримками. Крім того, зберігаються ризики введення вторинних санкцій", — йдеться у публікації.

"Слабкою ланкою" російської нафтогазової галузі став "Газпром", який втратив європейський ринок. Після відключення поставок більшості клієнтів у Євросоюзі компанія отримала більше трильйона рублів чистого збитку і була змушена скоротити видобуток на чверть порівняно з довоєнним періодом.

Натомість "Роснєфть" за підсумками перших 9-ти місяців 2023 року втратила лише 8% чистих доходів. Виручка кампанії склала 6,61 трлн рублів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що з моменту вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Володимир Путін вперше виглядає так, ніби може перемогти, а його найбільша перевага — відсутність у Європи стратегічного бачення, пише видання The Economist.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини