Головна Новини Бізнес економіка Найближчим часом зростання продовжиться: експерт про ціни на АЗС України
commentss НОВИНИ Всі новини

Найближчим часом зростання продовжиться: експерт про ціни на АЗС України

Експерт назвав причини підвищення цін

17 лютого 2021, 06:00 comments2318
Поділіться публікацією:

Про стабілізацію цін поки говорити рано: найближчим часом зростання цін на бензин і дизельне паливо продовжиться. Про це говорить в матеріалі "Коментарів" гендиректор ТД "SunOil" (мережа АЗС), експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.

Найближчим часом зростання продовжиться: експерт про ціни на АЗС України

Фото з відкритих джерел

Як повідомив експерт, динаміка нафтових ф'ючерсів не так важлива, оскільки ми не імпортуємо нафту в тій кількості, яка могла б вплинути на роздрібні ціни в Україні. Зате варто враховувати європейські ціни на нафтопродукти. Саме вони і є визначальним фактором ціноутворення для роздробу, заявив Косянчук. Другий фактор — курс НБУ.

"Ціни на ф'ючерси злетіли, як мені здається, на тлі позитивних очікувань від вакцинації та можливого виходу з режиму локдаунів і карантинних обмежень. Є надія, що світова економіка вийде з кризи, — пояснює експерт. — Серед причин подорожчання нафтових ф'ючерсів також: напруга на Близькому Сході, скорочення видобутку через коронавірус і погодні умови, проблеми зі сланцевою нафтою".

Ціни ж на нафтопродукти в цьому році, за словами Леоніда Косянчука, "зламали" все стереотипи. Так, очікувалося зниження цін в період мінімального споживання (грудень-січень-лютий), а насправді з середини листопада до 15 лютого ціна бензину і ДТ значно підвищилася. Тим самим були створені економічні передумови до подорожчання моторних палив в роздробі більш ніж на 4 грн/л.

"Саме цей фактор і змусив підвищувати ціни в роздробі, — пояснює експерт. Поки що, з моменту підвищення цін, фактичне подорожчання склало 2,56 грн / л і 2,65 грн / л, відповідно на бензин і ДТ. Причини, напевно, ті ж: позитивні очікування. До речі, на початку квітня минулого року ціна бензину на європейському ринку впала до 142 дол/тн. Зараз же сьогодні вартість А-95 в Європі вже — 571 дол/тн (165 дол/тн з середини листопада), а дизеля — 521 дол/тн (182 дол/тн за той же період). Тож про стабілізацію цін поки говорити рано: найближчим часом зростання продовжиться".

Раніше експерт повідомив, коли і на скільки подорожчає бензин в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

евгений

18 лютого 2021, 12:47

Байкотувати окремі АЗС і все буде добре і ціни спадуть


Новини