Головна Новини Бізнес економіка Названо умову, за якої Україні немає сенсу брати новий кредит МВФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо умову, за якої Україні немає сенсу брати новий кредит МВФ

На думку аналітика, при отриманні траншу МВФ має враховуватися стан національної валюти України - гривні

23 квітня 2021, 19:17
Поділіться публікацією:

Брати кредит МВФ при зміцненні національної валюти, все одно що просто покласти його в резерви мертвим вантажем і платити відсотки. Таку думку висловив в статті порталу "Коментарі" аналітик Олексій Кущ.

Названо умову, за якої Україні немає сенсу брати новий кредит МВФ

МВФ. Фото з відкритих джерел

Ніякої кореляції між співпрацею з МВФ і зростанням прямих іноземних інвестицій, за словами аналітика, немає. Як і немає, додає він, ніякого зв'язку між фактом співпраці з фондом і припливом вкладень у наші внутрішні борги.

Як повідомив Кущ, в минулому році нерезиденти пішли, але обіцяли повернутися на ринок ОВДП, скоротивши свої вкладення з 125 млрд грн до 75 млрд. Цього року вони наростили свій портфель до рівня понад 100 млрд грн (1 млрд доларів). За словами аналітика, приманкою стала прибутковість ОВДП в 11%.

Кущ підкреслює, що на тренді зміцнення гривні немає сенсу брати нові кредити, оскільки резерви і так ростуть. Кредити МВФ, зазначає експерт, потрібні на фазі девальвації національної валюти: резерви тануть і валюта потрібна для інтервенцій з її продажу на міжбанку.

Тоді як отримання кредиту при зміцненні національної валюти, пояснює аналітик, означає просто покласти його в резерви мертвим вантажем і платити відсотки.

"І це при тому, що у нас і без того позамежні витрати на обслуговування боргів — понад 150 млрд грн тільки одних відсотків. Якщо ж взяти кредит МВФ для покриття дефіциту бюджету, потрапляємо в пастку "дефляції боргу", описану американським економістом Ірвінгом Фішером. Йдеться про те, що погашення кожної наступної одиниці боргу вимагає від економіки все більших зусиль", — розповів виданню Олексій Кущ.

Як повідомлялося, Україна розраховує на два транші від МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини