Головна Новини Бізнес економіка НБУ знов "увімкнув" верстат: скільки влито грошей
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ знов "увімкнув" верстат: скільки влито грошей

Регулятор здійснив емісію гривні, придбавши урядові цінні папери для фінансування бюджету

12 грудня 2022, 18:55
Поділіться публікацією:

Нацбанк придбав облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які випускає Міністерство фінансів для покриття дефіциту державного бюджету, "надрукувавши" під це 15 млрд грн. Про це свідчать дані на офіційному сайті регулятора. Так, якщо станом на п'ятницю 9 грудня, портфель облігацій внутрішньої державної позики НБУ становив 674,57 млрд грн, то в понеділок, 12 грудня, обсяг цінних паперів у власності НБУ зріс на 15 млрд грн — до 689,57 млрд грн.

НБУ знов "увімкнув" верстат: скільки влито грошей

НБУ друкує гривню. Фото: https://pixabay.com/


Таким чином, Національний банк України заалишає за собою звання найбільшого власника цінних паперів уряду. Так, банки придбали ОВДП на 488,02 млрд грн, обсяг цінних паперів уряду в портфелі юридичних особів становить 72,9 млрд грн, фізичних осіб — 31,52 млрд грн. Тим часом, нерезиденти (юридичні особи та підприємці за межами України) сконцентрували облігацій українського Мінфіну на суму 58,05 млрд грн, а територіальні громади купили їх на 1,02 млрд грн. 


Як відомо, "стеля" купівлі облігацій внутрішньої державної позики Національним банком на 2022 рік складає 400 млрд грн (НБУ вже "влив" у бюджет 385 млрд грн). 

Складнощі із залученням грошей на ринку пов'язані з небажанням Міністерства фінансів піднімати ставку. Однак поволі відомство це робить. Так, на аукціоні 6 грудня відсоток за дворічними облігаціями в гривні зросли до 19,5%.


Раніше керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій в інтерв’ю “Коментарям” пояснював позицію уряду. На його думку, сьогодні будь-яка копійка для держави важлива, навіть якщо це суперечить інтересам потенційних інвесторів. Натомість збільшення ставок за облігаціями внутрішньої державної позики викличуть ріст витрат бюджету. Тому основною метою і для Мінфіну, і для Нацбанку має бути залучення зовнішнього фінансування для покриття дефіциту бюджету. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://bank.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини