Головна Новини Бізнес економіка НБУ знову ввімкнув друкарський верстат: регулятор «надрукував» ще 15 млрд грн
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ знову ввімкнув друкарський верстат: регулятор «надрукував» ще 15 млрд грн

В умовах нестачі обсягів міжнародної допомоги НБУ змушений «друкувати» гривню, що може підвищити інфляцію

7 вересня 2022, 10:00
Поділіться публікацією:

Національний банк здійснив емісію 15 млрд грн на початку вересня, викупивши облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

НБУ знову ввімкнув друкарський верстат: регулятор «надрукував» ще 15 млрд грн

Емісія гривні

Відповідні дані оприлюднено на сайті НБУ.

Так, якщо станом на п'яте вересня у портфелі НБУ було сконцентровано ОВДП на 589,56 млрд грн, то вже шостого вересня ця сума зросла до 604,56 млрд грн. Таким чином, у вівторок регулятор викупив урядові боргові папери на 15 млрд грн.

Востаннє НБУ здійснив емісію 22 серпня, збільшивши портфель ОВДП на 25 млрд грн.

Вчорашній аукціон із продажу військових облігацій допоміг залучити 47,3 млн грн. Це порівняно нижче за те, що було залучено 30 серпня. Тоді уряд розмістив цінні папери на суму 3,9 млрд грн.

Як відомо, в умовах падіння податкових надходжень держбюджет не може профінансувати всі статті видатків, а також витрати на війну, розв'язану проти нас росією. Таким чином уряд сильно залежить від іноземної допомоги. На початок осені Україна вже отримала від міжнародних донорів 17,4 млрд дол. Однак цих сум вистачає тільки щоб покрити 55% фінансування, що бракує.

У зв'язку з цим уряд проводить аукціони з випуску військових облігацій. Частково їх купує Національний банк шляхом емісії гривні. Таким чином, в економіку країни з початку повномасштабного вторгнення окупанта було надруковано 285 млрд. грн.

Раніше фінансист Олександр Паращий розповів , як справи з державним бюджетом. За словами керівника аналітичного департаменту Concorde Capital, сьогодні Україна має вимагати, саме вимагати, щоб інші країни-партнери брали активну участь у покращенні нашої ситуації і на полі бою, і з фінансуванням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини