Головна Новини Бізнес економіка Не задарма: ЄС дає Україні 18 млрд євро під виконання певних вимог
commentss НОВИНИ Всі новини

Не задарма: ЄС дає Україні 18 млрд євро під виконання певних вимог

Частина пунктів співпадають із тими, що є в Меморандумі з МВФ

17 січня 2023, 15:59 comments1020
Поділіться публікацією:

Макрофінансова допомога ЄС, перший транш якої вже надійшов в Україну, містить 20 пунктів. Київ отримуватиме транші по мірі їх виконання. Про це пишуть “Коментарі” з посиланням на “Інтерфакс Україна”. 


Зазначається, що вимоги згруповані в чотири блоки: "Верховенство права", "Енергетика", "Структурні реформи та ефективне управління" і "Макрофінансова стабільність".


За даними інформаційного агентства, частина вимог тотожні тим, що передбачені Меморандумом із Міжнародним валютним фондом. При цьому програма на 18 млрд євро передбачає більш м’які часові рамки. Так, якщо у домовленостях з МВФ крайній термін наглядової ради "Нафтогазу" — кінець січня, то у Меморандумі з ЄС – перший квартал 2023 року, тобто до квітня. 


Відомо, що найбільше пунктів містить розділ "Верховенство права". Зокрема, йдеться про відбір у першому кварталі та призначення у другому нового голови Національного антикорупційного бюро (НАБУ), відновлення Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів з урахуванням роботи Етичної ради, зміцнення потенціалу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ( САП).


Крім того, Україна має попрацювати над покращенням процедури відбору суддів та вдосконалити законодавство у сфері боротьби з відмиванням коштів.


У розділі "Структурні реформи та ефективне управління" мова йде про реформу митного адміністрування з поступовим удосконаленням протягом року ІТ-систем, удосконалення процедури відбору незалежних членів наглядових рад і правлінь найбільших державних підприємств.


Також документ передбачає підготовку Україною у квітні — червні Плану дій щодо відновлення зруйнованої Росією енергетичної інфраструктури, враховуючи цілі "зеленого переходу".

Разом з тим, серед вимог для отримання наступних траншів з пакету допомоги на 18 млрд євро — скасування тимчасових надзвичайних податкових заходів до червня. 


Раніше ми писали, які вимоги МВФ



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини