Головна Новини Бізнес економіка Небанківський ринок за місяць залишили 18 компаній – НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Небанківський ринок за місяць залишили 18 компаній – НБУ

У квітні нових учасників ринку небанківських фінансових послуг Нацбанк не реєстрував

4 травня 2022, 17:21
Поділіться публікацією:

Станом на 30 квітня поточного року кількість учасників небанківського фінансового ринку України скоротилася до 1 тисячі 664 компаній.

Небанківський ринок за місяць залишили 18 компаній – НБУ

Нацбанк виключив із реєстрів 18 кредитних спілок. Фото: НБУ

Як повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ), 31 березня в Україні налічувалося 1 тисяча 682 фінустанови. Таким чином, за місяць їхня кількість скоротилася на 18 компаній.

Зокрема, з реєстрів примусово було виключено 18 кредитних спілок. При цьому минулого місяця Нацбанк не реєстрував нових учасників ринку небанківських фінансових послуг.

Станом на 30 квітня на небанківському ринку працювали 132 страхові компанії non-life (порівняно з попереднім місяцем кількість не змінилася) та 13 life-страховиків (кількість не змінилася), 197 ломбардів (кількість не змінилася), 187 кредитних спілок (було 205 ) лізингових компаній (кількість не змінилося), 894 фінансові компанії (кількість не змінилося), 64 страхові брокери (кількість не змінилося) та 67 колекторських компаній (кількість не змінилося).

Крім того, на ринку визнано 24 банківські групи та 23 небанківські фінансові групи (у квітні було припинено визнання небанківської фінансової групи "АВЕРС").

Водночас, за даними регулятора, кількість банків станом на 30 квітня не змінилася та становить 69.

На платіжному ринку України зараз працює 37 національних платіжних систем (у березні було 38), включаючи державні, та 16 міжнародних платіжних систем.

Крім цього, у квітні було скасовано реєстрацію внутрішньобанківської платіжної системи Unite Express, створеної резидентами. Минулого місяця до НБУ надійшло 23 запити від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії.

Кількість запитів щодо фінансових компаній, ломбардів та лізингодавців склала 8. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) – 7, страховиків – 8.

У НБУ нагадали, що 11 лютого 2022 року набувчинності Закон України "Про фінансові послуги та фінансові компанії".

Заключними та перехідними положеннями цього закону передбачено, що Національний банк у встановленому ним порядку виключає з Державного реєстру фінансових установ та Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, які надають фінансові послуги, місцезнаходженням яких на день набрання чинності цим Законом є тимчасово окупована територія України або територія проведення операції Об'єднаних сил.

Варто зазначити, що 16 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав так званий "Закон проспліт", який передбачає ліквідацію Нацкомісії, яка здійснює державне регулювання на ринку фінансових послуг.

Таким чином, функції Нацкомфінпослуг перейшли до НБУ та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини