Головна Новини Бізнес економіка Низькі ціни на нафту: як вплинуть на економіку України
commentss НОВИНИ Всі новини

Низькі ціни на нафту: як вплинуть на економіку України

Експерт пояснив, що зниження цін на нафту для України як країни-імпортера є позитивним

18 квітня 2021, 20:17
Поділіться публікацією:

Ситуація з травневими ф'ючерсами на американську нафту свідчить про те, що її пропозиція на ринку набагато перевищує попит. Тому ціни ще довго будуть залишатися низькими. На економіку України дешева нафта може мати як негативний, так і позитивний вплив. Про це йдеться в статті видання "Коментарі".

Низькі ціни на нафту: як вплинуть на економіку України

Нафта. Фото з відкритих джерел

Як розповів директор консалтингової групи А-95, провідної української компанії паливного ринку і більшості видів нафтопродуктів Сергій Куюн, для України низькі ціни на нафту — це плюс.

"Ми здебільшого є країною-імпортером. Це означає, що наша країна буде витрачати менше грошей на покупку нафти і енергії і, відповідно, піде менше іноземної валюти", — говорить експерт.

Національний банк України (НБУ) в своїх звітах зазначає, що дешева нафта позитивно впливає на торговий баланс України. Якщо на імпорт витрачається менше іноземної валюти, то доходи від експорту впадуть незначно. Отже, в економіці залишиться більше іноземної валюти, що сприяє зміцненню гривні.

У той же час низькі ціни на нафту і енергоносії в цілому негативно позначаються на нафтогазовій галузі України. Так, унаслідок низьких цін на нафту державна "Укрнафта" оголосила про вірогідну зупинку видобутку. У компанії заявили, що в таких умовах виробнича діяльність "Укрнафти" стає збитковою, а компанія стикається з фінансовим зривом і зупинкою виробництва. "Укрнафта" звернулася до уряду за фінансовою допомогою, щоб пережити нафтову кризу. Однак пізніше запит відкликали.

Нагадаємо, експерти для видання "Коментарі" спрогнозували, як можуть змінитися ціни на бензин в Україні через дефіцит палива.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини