Головна Новини Бізнес економіка Норми виписані нечітко. Бізнес-спільнота просить удосконалити законопроєкт про лобізм
commentss НОВИНИ Всі новини

Норми виписані нечітко. Бізнес-спільнота просить удосконалити законопроєкт про лобізм

Із законопроєкту про лобіювання не зрозуміло, чи бізнес-об’єднання є суб’єктами лобіювання, чи адвокації. В Європейській Бізнес Асоціації звернулись до ВР з проханням доопрацювати законопроєкт, пишуть «Коментарі»

2 лютого 2024, 11:03
Поділіться публікацією:

Європейська Бізнес Асоціація звернулася до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука та голови парламентського комітету з питань правової політики Дениса Маслова із закликом доопрацювати законопроєкт "Про доброчесне лобіювання".

Норми виписані нечітко. Бізнес-спільнота просить удосконалити законопроєкт про лобізм

Бізнес-асоціації вважають, що вони займаються адвокацією

Експерти Асоціації звернули увагу не те, що у світі існує різниця між поняттями адвокація та лобіювання. Відповідно, до даних суб’єктів встановлюються різні вимоги до реєстрації та роботи.

Зокрема, за їх словами, суб’єктами адвокації, відповідно до законопроєкту, визнаються (крім фізичних осіб) непідприємницькі товариства, які відповідно до закону є неприбутковими організаціями, громадські організації. В той же час, для окремої категорії юридичних осіб, які не є непідприємницькими товариствами та створені згідно з Господарським кодексом України, законом прямо передбачена можливість здійснювати представництво інтересів учасників окремих форм господарських об’єднань у відносинах з органами влади.

Тобто бізнес-спільнота, що об’єднує підприємців та представляє інтереси не когось конкретного, а увесь бізнес чи індустрію, здійснює адвокацію інтересів . Проте норма, яка визначає поняття адвокації, виписана не зовсім чітко, що може викликати плутанину, оскільки обов’язково передбачає наявність на меті відповідної діяльності суб’єктів адвокації відстоювання суспільного інтересу, проте незрозуміло, що законодавець має на увазі під таким інтересом.

В Європейській Бізнес Асоціаці підкреслюють, що нечіткість виписаних понять призводить до того, що не зовсім зрозуміло, куди відносити об’єднання бізнесу.

"Якщо все ж виявиться, що об’єднання бізнесу будуть вважатись суб’єктами лобіювання, то, по суті, механізм, запропонований проєктом Закону, призведе до необхідності укладати договори з усіма учасниками організацій, оскільки будь-хто з них може стати замовником послуг з лобіювання у розумінні проєкту Закону",
— говорять експерти і додають, що практично, виконати це буде важно, а подекуди і неможливо.

В Асоціації просять, щоб у законопроєкті чітко прописали, що об’єднання бізнесу є суб’єктами адвокації та в рамках представлення інтересів своїх членів у відносинах з органами влади здійснюють саме адвокацію.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що раніше правозахисніорганізації теж звернулися до Верховної Ради з проханням змінити законопроєкт про лобізм.

Також  "Коментарі" писали, що у законопроєкті про лобізм, прийнятому в першому читанні, є ряд неврегульованих питань, які закривають доступ до політичних процесів громадським організаціям. Більше того, представники громадських організацій вважають, що представники влади їм вирішили помститися за те, що вони їх змусили відкрити декларації.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://eba.com.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини