Головна Новини Бізнес економіка Нове виробництво та тисячі робочих місць: чи допоможуть індустріальні парки запустити економіку
commentss НОВИНИ Всі новини

Нове виробництво та тисячі робочих місць: чи допоможуть індустріальні парки запустити економіку

В уряді вважають, що індустріальні парки принесли успіх у багатьох країнах світу, тож допоможуть дати імпульс економіці України

29 жовтня 2022, 14:45 comments1095
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів ухвалив два рішення, які передбачають запуск індустріальних парків (ІП) в Україні. Про це на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Зокрема уряд затвердив порядок надання коштів для облаштування ІП та будівництва об'єктів інфраструктури, необхідних для їх функціонування (максимальна сума – до 60 млн грн, за умови, що це не більше 80% від проекту). Крім того, схвалено порядок надання компенсації процентної ставки за кредитами, що беруться для облаштування ІП, а також для провадження господарської діяльності в межах цих парків. Для компанії, яка облаштовує ІП, максимальний обсяг компенсації становитиме 60 млн. грн., для учасників – 45 млн. грн. Як оцінюєте ухвалені рішення? Чи справді вони, як запевняє прем'єр, "дозволять уже найближчим часом десяткам бізнесів по всій країні активізувати виробництво та створити нові робочі місця"? Які ще важливі рішення для економіки слід прийняти якнайшвидше? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Нове виробництво та тисячі робочих місць: чи допоможуть індустріальні парки запустити економіку

Індустріальні парки. Фото: з відкритих джерел

Створення технопарків – це один із найправильніших кроків у нинішній ситуації

Головний редактор Ukraine Economic Outlook (незалежна група економічного прогнозування), старший економіст Ukraine Economic Outlook, викладач курсу макроекономіки "Бізнес-школи МІМ-Київ" Михайло Кухар пояснює:

"Створення технопарків – це один із найправильніших кроків у нинішній ситуації! Як показав досвід технопарків Китаю, Тайваню та Дубая – у сучасному світі недостатньо знизити податки до 0% податку на прибуток і частково компенсувати інвестиції та ввезення обладнання. Такі пропозиції у світі вже є. До того ж у країнах, де не йде війна".

Інвестору, наголошує експерт, потрібно пропонувати, у тому числі, готові майданчики з уже підведеною до них інфраструктурою.

За словами Михайла Кухара, чудовий приклад такого підходу навіть без податкових пільг є у Вінниці. Там, зазначає він, мерія відвела певну кількість гектарів з доступом до високовольтної лінії, газу та залізниці і це дало свої плоди: у місто прийшов світовий спортивний гігант "Head".

Індустріальні парки – іграшки влади, які так і не перетворюються на якісний механізм підтримки бізнесу

На думку голови Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президента Асоціації інвесторів в Україні, учасника територіальної оборони Андрія Кривоноса, з 2012 року індустріальні парки виконують роль іграшки нашої влади. Іграшки, яка так і не перетворюється на якісний механізм підтримки бізнесу.

"Підняття статусу парків до національного проекту робить їх заручником бюрократії центральної влади – затвердження проекту, вимоги до учасників, очікування підтримки від місцевої влади, постійне переведення земельної ділянки від одних користувачів до інших можуть розтягувати процес до нескінченності", – пояснює експерт.

Він також зазначає, що преференції у вигляді ПДВ, митних платежів та перенесення сплати податку на прибуток на пізній час не мають суттєвого впливу на фінансову ефективність проектів. Адже побудова проекту ускладнюється за рахунок адміністративних дій, додаткових учасників.

"Преференції місцевої влади – земельна ділянка та звільнення від сплати земельного податку – в абсолютній сумі також незначні, – вважає Андрій Кривонос. – Проте місцева влада має можливість підтримати запуск проекту за рахунок цілої низки дій: підключення до електрики, води, каналізації, організація під'їздів, місцевий маркетинг тощо. Саме за рахунок цих дій у проекту виникає шанс запуститись. І тоді постає питання: навіщо індустріальний парк, якщо все цікаве можна отримати від голови ВТГ чи департаменту розвитку економіки міськради?".

Справжні позитивні результати цих ініціатив ми побачимо вже після закінчення війни

Віце-президент Української спілки промисловців та підприємців Денис Красніков упевнений, що в нинішній ситуації повномасштабної війни не варто розраховувати на потік охочих вкладати у промислове виробництво в Україні.

"Будь-який технологічний цикл, – пояснює він, – вимагає не лише хороших правових умов, а й платоспроможний місцевий попит, наявність кваліфікованого персоналу (який не змушений буде завтра виїхати через загрозу життю дітей), безперебійне постачання електроенергії, сировини та інших складових виробництва, стабільність обмінного курсу".

Все це, наголошує експерт, забезпечити зараз не вдасться. Але однозначним позитивом, на його думку, є те, що подібні ініціативи народжуються та реалізуються Кабміном уже зараз. Що таке підтримка з боку уряду.

"Такі точкові проекти індустріальних парків мають стати у майбутній мирній Україні джерелами промислового зростання, – вважає Денис Красніков. – У мирний час було багато розмов про непотрібність підтримки державою розвитку внутрішньої промисловості. Частина політиків та чиновників заплющувала очі на явні успіхи Туреччини чи Кореї, наприклад, що дозволили перетворити слаборозвинені економіки на лідерів регіонального чи навіть світового виробництва – саме завдяки увазі до промисловості, створенню спеціальних режимів для розвитку найсучаснішого промислового виробництва. І зараз, думаю, навіть найзатятіші прихильники моделі "вільного" ринку та самоусунення держави від процесів економічного розвитку усвідомили крайню необхідність у політиці стимулювання виробництва".

Експерт наголошує, що справжні позитивні результати цих ініціатив ми побачимо вже після закінчення війни, у мирному суспільстві. Якщо, звичайно, зазначає Денис Красніков, комусь не спаде на думку потім скасувати ці стимулюючі ініціативи, знову поламавши стабільні правила гри, такі необхідні бізнесменові, який вкладається в промислове виробництво.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Штайнмайєр та Шольц активніше заговорили про підтримку України: як це вплине на перебіг війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

29 жовтня 2022, 15:02

Гниле дерево, яке не бажає стати на шлях виправлення, не дає гарних плодів. Корумповані збудували таку систему, яка передбачає і: 1. Зграю наглядачів і тримання під дахом; 2. Зграю пожадливих, як терміти ненажер, перевіряючих; 3. Нетерпимість до конкуренції; 4. Пограбування одне одного; 5. Збереження цієї системи і прагнення повернутись до неї після війни. Доведено 31 випадком загальнодержавної ганьби.


Новини