Головна Новини Бізнес економіка Нуль євро: в Україні випустили нові колекційні купюри
commentss НОВИНИ Всі новини

Нуль євро: в Україні випустили нові колекційні купюри

На сувенірній колекційній банкноті нуль євро зобразили архітектурну та історичну пам'ятку "Золоті ворота".

15 січня 2024, 15:27
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

З 13 січня стартувала програма Національного заповідника "Софія Київська" з реалізації колекційних банкнот "нуль євро". На них буде зображена архітектурна пам’ятка XI століття – Золоті ворота.

Нуль євро: в Україні випустили нові колекційні купюри

Колекційна банкнота нуль євро. Фото з відкритих джерел

Обмежена серія банкнот нуль євро була виготовлена у Франції. Купюра має фіолетовий відтінок та схожа на 500 євро, однак її розмір такий, як банкноти у 20 євро. Купюра нуль євро створена за зразками реальних банкнот, на ній присутні водяний знак, контрпринт, мікродрук, голограма та інші елементи захисту.

Заповідник "Софія Київська" пояснює створення банкноти популяризацією України, а також культурним та історичним впливом.

"Україна прагне до об’єднання з Європою і популяризує в світі свою багатовікову історію і культуру, у Франції було виготовлено таку лімітовану колекцію євробанкнот номіналом 0 із зображенням Золотих воріт, які входять до списку Світової спадщини ЮНЕСКО і є однієї з найвеличніших пам’яток українського народу", — йдеться на сайті заповідника "Софія Київська".

Також зазначено, що зображення Золотих воріт має символічний характер.

"У XIII столітті саме ці мури були одним із бастіонів, що  стали на шляху Монголо-Татарської навали, тим самим уберігши від неї країни Європи", — зазначають в національному заповіднику та проводять паралель з війною, що триває сьогодні.

Наразі вартість купюри нуль євро складає 200 гривень.

Традицію друкувати купюри нуль євро започаткував французький бізнесмен Ричард Файл, а його ідею "Euro Souvenir 0" підтримав Нацбанк Франції. Таким чином здійснювалась підтримка туризму та популяризація культурних та історичних пам’яток. Проєкт набув популярності у всьому світі де було видано близько 400 таких сувенірних банкнот. Через обмежену кількість деякі купюри у нуль євро почали високо цінуватись серед колекціонерів, а їх ціна зростала до 900 євро.

Раніше портал "Коментарі" писав, кого з сучасників хотіли б бачити українці на банкноті 2000 гривень.

Також "Коментарі" писали, що НБУ випустив нову вертикальну купюру до річниці вторгнення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

15 січня 2024, 18:45

Все в лучших традициях этой страны - сделать какую-нибудь нахрен никому не нужную, но зато самую большую в мире хрень и потом очень этим гордиться.

ufo

15 січня 2024, 18:30

Я стесняюсь спросить, зачем?

Роман

15 січня 2024, 15:40

Ну да ) больше делать нехрен сейчас как выпускать какое-то фуфло и тратить бабки на ето ! клоуны блядь


Новини