Головна Новини Бізнес економіка Оборудка, про яку знають всі: на яку махінацію енергетиків третя влада поспіль закриває очі
commentss НОВИНИ Всі новини

Оборудка, про яку знають всі: на яку махінацію енергетиків третя влада поспіль закриває очі

Підприємців, фактично, змушують кредитувати приватну структуру

15 липня 2024, 17:11 comments3117
Поділіться публікацією:

Енергоринок в Україні є несправедливим, про це порталу "Коментарі" сказав економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич.

Оборудка, про яку знають всі: на яку махінацію енергетиків третя влада поспіль закриває очі

Енергомережі України

Більше того, за його словами, він як підприємець може аргументовано довести свої слова.

"Коли від мене, як підприємця обленерго вимагають надати передплату по лімітах. Тобто, наприклад, в мене є ліміт, грубо кажучи 10 000 кВт, і від мене вимагають оплати наперед, без чого можуть відключити електроенергію. Але, сплативши наперед ціна фіксується не в кВт, а в гривнях. А потім міняється ціна і для мене, наприклад оплачені 10 000 кВт вже стають 7-8 тисячами кВт. Тобто я фактично кредитую приватну структуру, яка за мої гроші купляє електроенергію і мені ж продає дорожче. Про цю оборудку знають всі народні депутати", — відзначив Доротич.

Експерт говорить, що у всьому світі платять по факту, а в Україні вимагають передплату. Також він не розуміє, чому не фіксується передплата в кВт.

Ще одне питання, каже Доротич, яке хвилює всіх підприємців – це питання отримання потужностей.

"Тут взагалі суцільна корупція. Для отримання потужностей потрібно спочатку заплатити колосальний внесок – 10,000 грн за кВт, так ще й потрібно "підмазати", щоб достукатися. Тому що завжди знайдуться відмовки про неможливість надання такої технічної можливості. Будуть розказувати, що вам потрібно прокласти мережу і передати її на баланс приватної фірми. Все це відбувається в нашому так званому енергоринку. Хоча швидше це енергомонополія, в якій задіяні і приватні структури, які наближені до влади і державні структури, які приймають законодавство у вигляді законів, постанов Кабміну, інші регуляційні документи", – зазначив Сергій Доротич.

За його словами, вже змінилася третя влада, проте ці схеми є робочими і на них заробляють мільярди гривень. 

Як каже експерт, однозначно, від такого підходу страждає бізнес. Як результат – бізнес-активність падає, а підприємці змушені піднімати вартість своєї продукції для споживачів і додав, що "все йде по деградуючій".

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чому лихоманить енергоринок України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини