Головна Новини Бізнес економіка Обсяги «білого» грального бізнесу зросли. Але його детенізація не є сталою
commentss НОВИНИ Всі новини

Обсяги «білого» грального бізнесу зросли. Але його детенізація не є сталою

Дохід бюджету від легалізації грального бізнесу протягом минулого року виріс і становить 10,4 млрд грн., повідомили в Центрі економічної стратегії. Проте роботи в цій сфері ще не початий край, пишуть «Коментарі»

31 січня 2024, 12:58
Поділіться публікацією:

Обсяги "білого" грального бізнесу зросли з 5% до 40-50% за рік, повідомили у Центрі економічної стратегії. Там відзначили, що сукупні податкові надходження склали 10,4 млрд грн. Для порівняння: у 2022 було 730 млн, а у 2021 - лише 206 млн.

Обсяги «білого» грального бізнесу зросли. Але його детенізація не є сталою

Гральний бізнес намагаються вивести з тіні

В Центрі економічних стратегій вважають, що такого результату вдалося досягти завдяки координації дій НБУ, ДПС, правоохоронців та зусиллям Тимчасової слідчої комісії ВРУ.

Проте, як вважає старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай, є ризики відкату у питанні легалізації грального бізнесу назад.

"Спостереження останнього року: де є координація і політична воля - є результат. Без координації схеми ламати складно. Зокрема тому, що вони часто будуються на колективній безвідповідальності інституцій, у проклятому сірому полі "тупо немає повноважень"
, — підкреслив експерт.

Саме тому, на його думку, теперішню детінізацію грального бізнесу досі не можу вважати сталою.

Щоб такі ризики зникли, говорить Гайдай, повинна запрацювати система онлайн-моніторингу азартних ігор. Окрім того, додає він, ринок має "устаканитися".

"Його учасники, які досі дозволяють собі не платити податки, мають вилетіти через недотримання ліцензійних умов вслід за Parimatch, і не конкурувати з тими, хто податки платить"
, — додав Гайдай.

Також, підкресли він, необхідно налагодити процес швидкого блокування нелегальних онлайн-казино та закриття підпільних залів ігрових автоматів.

"Останні, з поширенням онлайну, втрачають свою вагу, але вони є розсадниками чисто кримінальної історії, та джерелом корумпування місцевих правоохоронців, чим і шкідливі"
, — підкреслив Гайдай.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що метою легалізації грального бізнесу в України, з ініціативою якої виступав сам президент Володимир Зеленський, було залучення коштів в бюджет, проте проектобернувся скандалами — в Консультаційно-експертну раду при Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей було введено людей, які не мають досвіду в галузі, але відомі через зв'язки з РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини